search icon

Ευρώπη

Γερμανία: Επί ποδός οι Αρχές για το συνέδριο του ακροδεξιού AfD στη Βαυαρία

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην πόλη Άουγκσμπουργκ σήμερα και αύριο

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για το συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην πόλη Άουγκσμπουργκ της νότιας Γερμανίας ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της αστυνομίας στην ιστορία της πόλης: περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα είναι “επί ποδός” στο ειδυλλιακό Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, ώστε να αποτραπούν βίαια επεισόδια με αφορμή το συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) που γίνεται το Σάββατο και την Κυριακή.

Το αντι-ισλαμικό κίνημα Πεγκίντα, που έχει αγαστή συνεργασία με το πιο ακραίο κομμάτι της AfD, δίνει το παρών στους δρόμους του Άουγκσμπουργκ. Την ίδια στιγμή αριστεροί ακτιβιστές προαναγγέλλουν δικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην άκρα δεξιά. Η δημοτική αρχή δεν δίστασε να απαγορεύσει την είσοδο στην πόλη σε μία γυναίκα από τη Στουτγάρδη, η οποία θεωρείται ύποπτη για υποκίνηση ταραχών με στόχο το συνέδριο της AfD.

Στροφή του ακροδεξιού κόμματος στην κοινωνική πολιτική με στόχο τις βαυαρικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο

Στο συνέδριο του Άουγκσμπουργκ η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (ΑfD) θέλει να βάλει “θεμέλια για το μέλλον”, υποστηρίζει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Άλις Βάιντελ. “Πρέπει να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες”, προσθέτει ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Μερικές από τις πιο σοβαρές εκκρεμότητες είναι η δημιουργία ενός πολιτικού ιδρύματος που θα πρόσκειται στην AfD, η εκλογή νέων μελών σε κομματικά όργανα, αλλά κυρίως η προετοιμασία μίας προγραμματικής στροφής προς την κοινωνική πολιτική, με προφανή στόχο την περαιτέρω διείσδυση στον χώρο των αριστερών ψηφοφόρων. “Η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα γίνει το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα”, είχε δηλώσει πρόσφατα η πρώην αντιπρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρυ στην εφημερίδα Nürnberger Zeitung.

Ορόσημο οι βαυαρικές εκλογές του Οκτωβρίου

Οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ανέδειξαν την “Εναλλακτική για τη Γερμανία” τρίτο κόμμα με ποσοστό 12,6% και 93 βουλευτές στη Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Βουλή. Με τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή των χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελα Μέρκελ και των σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού, η AfD βρέθηκε σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και προεδρεύει πλέον σε σημαντικές επιτροπές της Βουλής. Μπορεί οι εκλογές να έχουν περάσει, αλλά η AfD παραμένει σε συνεχή προεκλογική κινητοποίηση, καθώς τον Οκτώβριο θέλει να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και να εδραιωθεί στο υπερσυντηρητικό κρατίδιο της Βαυαρίας, απειλώντας την επί δεκαετίες αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που αποτελούν τον παραδοσιακό κυβερνητικό εταίρο της χριστιανοδημοκρατίας.

Είναι και αυτός ένας προφανής λόγος για τον οποίο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της CSU Χορστ Ζέεχοφερ υιοθετεί σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, ενώ έχει παραδώσει την πρωθυπουργία στον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ προκειμένου εκείνος να αφοσιωθεί στον πιο κρίσιμο προεκλογικό αγώνα στην ιστορία του κόμματος. Ο Ζέντερ συμπληρώνει 100 ημέρες στην πρωθυπουργία της Βαυαρίας, στηρίζει την αυστηρή πολιτική Ζέεχοφερ στο προσφυγικό, ενώ επιδιώκει κοινό μέτωπο και με τη νέα αυστριακή κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, στην οποία συμμετέχει το ακροδεξιό κόμμα FPÖ. Προ ημερών ο επικεφαλής της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η CSU επιχειρεί να αντιγράψει τα θέματα που προβάλει το κόμμα του, αλλά δεν θα επιτύχει, γιατί ο κόσμος προτιμά να ψηφίζει το “γνήσιο” πολιτικό πρόγραμμα και όχι την απομίμηση.

“Αισθάνεται ντροπή” ο πρόεδρος της Γερμανίας

Αλλά πιο ακριβώς είναι το “γνήσιο” πρόγραμμα της AfD; Φαίνεται ότι ακόμη διαμορφώνεται, ενώ δεν λείπουν οι ευφάνταστες προτάσεις. Ο Γιεργκ Μόιτεν, εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, θέλει αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά “μόνο για όσους έχουν γερμανική υπηκοότητα”. Ο Αντρέ Πόγκενμπουργκ προτείνει να συσταθεί μία επιτροπή που θα ερευνήσει “τον αριστερό εξτρεμισμό”, ενώ ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Θουριγγία Μπγιορν Χέκε απαιτεί “στροφή 180 μοιρών στην ιστορική μνήμη”.

Το 2017 ο Χέκε, σε κομματική εκδήλωση στη Δρέσδη, είχε δηλώσει ότι το μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Βερολίνο είναι “ένα μνημείο της ντροπής”, και ότι “ο γερμανικός στρατός, τον οποίο άλλοτε σέβονταν” έχει μετατραπεί σε “δύναμη επέμβασης στην υπηρεσία των ΗΠΑ”. Ακόμη και η ίδια η AfD είχε θορυβηθεί με αυτές τις δηλώσεις, με αποτέλεσμα ο Χέκε να παραπεμφθεί στα κομματικά όργανα για να τη γλυτώσει όμως με μία απλή επίπληξη. “Προσωπικά αισθάνομαι ντροπή για τέτοιου είδους δηλώσεις”, είχε επισημάνει με αυτή την αφορμή ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Deutsche Welle, dpa, Nürnberger Zeitung

Exit mobile version