Ανάπτυξη ύψους 4,8% προβλέπουν για το 2022 στη Γερμανία τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας στην φθινοπωρινή έκθεσή τους, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση προβλέπεται ακόμη μείωση της ανεργίας και περιορισμός του δημοσίου ελλείμματος.
Η μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί, σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα, να ξεκινήσει τον πρώτο της χρόνο με «αναπτυξιακή ώθηση», καθώς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2022 κατά 4,8%, δύο φορές περισσότερο δηλαδή από ό,τι την φετινή χρονιά. «Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Μία πλήρης εξομάλυνση των δραστηριοτήτων που απαιτούν ιδιαίτερη επαφή δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, τα προβλήματα στις παραδόσεις προϊόντων, όπως τα μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για την κατασκευή αυτοκινήτων, εμποδίζουν τη βιομηχανία. Εντός του 2022 η γερμανική οικονομία αναμένεται να φθάσει και πάλι την κανονική της επίδοση», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι εκτιμήσεις των ινστιτούτων επιβεβαιώνονται και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας που δημοσιεύεται επίσης σήμερα.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας εκτιμάται από τους ειδικούς ότι θα βελτιωθεί σταδιακά, ενώ το επόμενο έτος ο αριθμός των απασχολούμενων θα είναι περίπου 45,4 εκατομμύρια, στο επίπεδο προ κρίσης. Το 2023 θα αυξηθεί και πάλι κατά περίπου 400.000 εργαζόμενους. Έως τότε, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να μειωθεί σε 2,356 εκατομμύρια, κατά 89.000 περισσότερο από το 2019.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα, το 2021, λόγω των εξόδων για τον κορωνοϊό, θα ανέλθει σε 173,7 δισ. ευρώ ή 4,9% του ΑΕΠ, αλλά το 2022 θα περιοριστεί στα 80,5 δισεκατομμύρια ή 2,1% του ΑΕΠ και το 2023 θα πλησιάσει τον ισοσκελισμό, δηλαδή το έλλειμα θα ανέρχεται σε 35,1 δισεκατομμύρια ή 0,9% του ΑΕΠ.
Αποκλιμάκωση αναμένουν οι οικονομολόγοι και σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος φέτος με μέσο όρο 3,0%, θα είναι, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, ο υψηλότερος των τελευταίων 27 ετών. Το 2022 εκτιμάται ωστόσο ότι θα περιοριστεί στο 2,5% και το 2023 στο 1,7%.
Παρόμοια είναι η εκτίμηση και της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού.
Τα ινστιτούτα που συνεργάζονται για την τακτική πρόγνωση είναι το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το RWI της Έσσης, το DIW του Βερολίνου, το IfW του Κιέλου και το IWH στο Χάλε. Η έκθεσή τους λειτουργεί ως βάση για τις προβλέψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν με τη σειρά τους τη βάση για την εκτίμηση των φορολογικών εσόδων.
Διαβάστε ακόμη:
Τράπεζες: Ανθεκτικές στην κρίση – Πέντε προκλήσεις για την επόμενη μέρα
Τζιμ Ντέιβις: Ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν την αυτοκρατορία των New Balance (pics)