search icon

Ευρώπη

Γερμανία: Μπαίνει πλαφόν στη θέρμανση – Τα νέα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας (upd)

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία

Η Γερμανία, που ανησυχεί για τις ελλείψεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα 24/8 σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας που συνοδεύονται από έκκληση τόσο προς τα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις να τα ακολουθήσουν. Μερικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι το πλαφόν στους θερμοστάτες στη δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια.

«Δεν θέλουμε να μετράμε τη θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών για να συμβάλουν» στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η δημόσια διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα: η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα. Η θέρμανση θα περιορισθεί στους 12°C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία.

Η θέρμανση θα είναι σβηστή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν – σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια. Τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα εξαιρούνται των μέτρων.

Στον τομέα της ιδιωτικής ενοικιαζόμενης στέγης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να μειώσει κατά 20% την κατανάλωσή της αν θέλει αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τα μοντέλα των προβλέψεων των ειδικών.

«Χωρίς μια γενική συμμετοχή των επιχειρήσεων, αλλά και του πληθυσμού, δεν θα εξοικονομήσουμε αρκετό φυσικό αέριο», επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας.

Άλλα μέτρα που αποφασίσθηκαν προβλέπουν ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους αν θερμαίνονται, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22.00 μέχρι τις 06.00.

Στις ιδιωτικές πισίνες θα απαγορευθεί η θέρμανση από την 1η Σεπτεμβρίου και για διάστημα έξι μηνών, αν για την θέρμανση καταναλώνεται ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο του δημόσιου δικτύου.

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καλεί σε εθνική κινητοποίηση για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο στις αρχές του Ιουνίου ανερχόταν στο 35%, έναντι 55% πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την θέρμανση του 50% των γερμανικών νοικοκυριών.

Προτεραιότητα στη μεταφορά ενέργειας θα δίνεται στα τρένα

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο εξής στις σιδηροδρομικές μεταφορές θα δίδεται προτεραιότητα στη μεταφορά υλικών και εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, σε περίπτωση που η στάθμη των υδάτων στον Ρήνο μειωθεί περαιτέρω.

«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την προμήθεια, πρέπει να αλλάξουμε και τις διαδρομές παράδοσης. Αυτό απαιτεί πολύ απαιτητικές διαδικασίες και μας υποχρεώνει να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτές τις ανάγκες και σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και διευκρίνισε ότι o κανονισμός θα ισχύει για έξι μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της αυξημένης κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Οι γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) προχωρούν ήδη στις απαραίτητες προσαρμογές, σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ.

Η στάθμη των υδάτων του Ρήνου ανέβηκε μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, αλλά αναμένεται να πέσει και πάλι, καθώς προβλέπεται νέα περίοδος ξηρασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Bruegel: Πρωτιά της Ελλάδας στα μέτρα για την ενεργειακή κρίση – Έχουν μοιραστεί 280 δισ. σ’ όλη την Ευρώπη

Οι παρακολουθήσεις και ο επιθεωρητής Κάλαχαν, το mega deal της Τράπεζας Πειραιώς, η Aegean φλερτάρει την Croatian Airlines και το μπλέξιμο Παπαλέκα στο Port of Paros

Και με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου η εξυγίανση της Μπουτάρης – Το σχέδιο της Premia

Exit mobile version