Απροσδόκητη ενίσχυση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον μήνα Αύγουστο, οι αναλυτές, ωστόσο, αναφέρουν ότι η μικρή αυτή άνοδος δεν σηματοδοτεί και το τέλος της συρρίκνωσης της μεταποίησης που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες και η οποία απειλεί να ρίξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε ύφεση.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,1%.
Η αύξηση οφείλεται στην παραγωγή ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Η μεταποίηση αυξήθηκε κατά 0,7% ενώ οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 1,5%.
Ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές είναι ήδη σε ύφεση. Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά το σύνολο της οικονομίας, που συρρικνώθηκε κατά το β’ τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν και νέα μικρή συρρίκνωση της οικονομίας για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνει το Reuters, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και οι εντάσεις που το συνοδεύουν, έχουν αρχίσει να κάνουν ορατά τα σημάδια τους στη γερμανική αγορά εργασίας, που είναι η ραχοκοκαλιά του αναπτυξιακού κύκλου της χώρας, την ώρα που οι εξαγωγές φθίνουν.
Σύμφωνα με τον Thomas Gitzel της VP Bank, «δεδομένου ότι η βιομηχανική παραγωγή μας παρέχει μια καλή άποψη για την οικονομική ανάπτυξη κατά το γ’ τρίμηνο, θα μπορούσαμε να φλερτάρουμε με την ιδέα ότι η Γερμανία θα αποφύγει στο παρά 5′ την ύφεση. Δυστυχώς όμως, πρέπει να θεωρούμε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου ως μια εξαίρεση. Αναμένουμε ότι η παραγωγή Σεπτεμβρίου θα είναι αρνητική και αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί τουλάχιστον ελαφρώς κατά το γ’ τρίμηνο», συμπληρώνει ο ίδιος.
Απαιτείται στήριξη της οικονομίας
Η πορεία της γερμανικής παραγωγής αναθεωρήθηκε με χαμηλότερη πτώση 0,4% έναντι 0,6% προηγουμένως.
Τη Δευτέρα τα στοιχεία έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Αύγουστο λόγω χαμηλότερης εσωτερικής ζήτησης.
Η κυβέρνηση Μέρκελ έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις φωνές για τη λήψη ενός ουσιαστικού πακέτου δαπανών ώστε να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση και να επιστρέψει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο Peter Vanden Houte της ING προειδοποίησε ότι είναι υπερβολικά νωρίς να μιλάμε για αλλαγή τάσης στη γερμανική μεταποίηση παρά την άνοδο της παραγωγής του Αυγούστου, προσθέτοντας πάντως ότι η μεγάλη εικόνα παραμένει αρνητική.
Η παρατεταμένη αδυναμία στη Γερμανία που αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική υγεία της ευρωζώνης, θα αποτελέσει πονοκέφαλο για την ΕΚΤ, η οποία των Σεπτέμβριο δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα στήριξης για την αναβίωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Οικονομολόγοι και ομάδες γερμανικών επιχειρηματικών λόμπι έχουν ζητήσει από τη Μέρκελ να αφήσει την πολιτική «όχι νέο χρέος» και να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας.