Αύξηση των ποσοστών τους θα επιτύγχαναν τα τρία κόμματα που συγκροτούσα τον πρώην κυβερνητικό συνασπισμό, συγκριτικά με τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019.
Όπως αποκαλύπτει δημοσκοπική έρευνα του ερευνητικού ιδρύματος Forsa για λογαριασμό του RTL και του ntv, το κόμμα της γερμανικής αριστεράς (Die Linke), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) θα επιτύγχαναν την απόλυτη πλειοψηφία με 53% σε περίπτωση που διεξάγονταν νέες εκλογές στη Θουριγγία.
Το κόμμα της Αριστεράς θα είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και θα μπορούσε να κερδίσει έως έξι ποσοστιαίες μονάδες αυξάνοντας το ποσοστό του στο 37%.
Το SPD θα ψήφιζε το 9% (+0,8%) των πολιτών, τους Πράσινους το 7% (+1,8%), ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) θα επέλεγε το 24% (+0,6%) των ψηφοφόρων.
Oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα ήταν οι μεγάλοι χαμένοι αφού θα τους ψήφιζε μόνο το 12%, δηλαδή 10% λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τις περασμένες εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν το 5% (το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο, τοπικό και εθνικό) θα ελάμβαναν 4% και αυτή τη φορά δεν θα εξασφάλιζαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων (FDP) Τόμας Κέμεριχ δεν θα έπρεπε να είχε αποδεχθεί την εκλογή του ως πρωθυπουργού με την υποστήριξη του AfD.
Τέλος το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλο (Αριστερά / Die Linke) δεν είναι πλέον επικεφαλής της κυβέρνησης.
Παραμένει αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) ο Κρίστιαν Λίντνερ
Την ίδια στιγμή το προεδρείο του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), μετά από πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισε, με ψήφους 33 υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, να παραμείνει αρχηγός ο Κρίστιαν Λίντνερ.
Τη συνεδρίαση συγκάλεσε εκτάκτως χθες ο ίδιος ο κ. Λίντνερ, θέτοντας παράλληλα ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, μετά τον χειρισμό της υπόθεσης του Τόμας Κέμεριχ, στελέχους του FDP στη Θουριγγία, ο οποίος εξελέγη Πρωθυπουργός του κρατιδίου με τη στήριξη και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Το «ταμπού» που θέλει να μην επιτυγχάνεται οποιαδήποτε πλειοψηφία με τις ψήφους της ακροδεξιάς έσπασε, προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στη Γερμανία και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του κ. Κέμεριχ και την υποβολή αιτήματος διάλυσης του Κοινοβουλίου και προκήρυξης νέων εκλογών.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο αρχηγός του FDP έκανε λόγο για «πολύ εντατικές» συνομιλίες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στο πρόσωπό του. «Η Θουριγγία είναι μια σοβαρή υπόθεση για την πολιτική κουλτούρα μας», δήλωσε ο κ. Λίντνερ και τόνισε ότι λυπάται ιδιαίτερα αν υπήρξαν αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη βασική στάση του FDP.
«Οι Φιλελεύθεροι τηρούσαν πάντα σαφή θέση σχετικά με την AfD και βεβαίως δεν συνεργάζονται μαζί της ούτε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Δεν θέλουμε να συνδεόμαστε με την AfD. Ανήκουμε στο δημοκρατικό κέντρο και το να είναι σαφή τα όρια είναι για μας ουσιώδες», πρόσθεσε ο Κρίστιαν Λίντνερ και περιέγραψε ως «λάθος» το γεγονός ότι κατά την τρίτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας δεν αποσύρθηκε ο υποψήφιος του FDP και κατόπιν αποδέχθηκε την εκλογή του υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Ο κ. Λίντνερ παραδέχθηκε ότι την παραμονή της εκλογής η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ του έστειλε SMS με το οποίο τον προειδοποιούσε ότι υπάρχει «κίνδυνος», εάν το FDP διατηρήσει τον υποψήφιό του και στην τρίτη ψηφοφορία, να τον ψηφίσουν οι βουλευτές της AfD. «Δεν γνώριζα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU είχε αποφασίσει να ψηφίσει τον δικό μας υποψήφιο», δήλωσε σχετικά ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε μια έμμεση αιχμή προς την αρχηγό του CDU, η οποία εμφανίστηκε να μην μπορεί να ελέγξει τα στελέχη της στην Θουριγγία.