Όπως κατέστη σαφές και στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία και στην Έσση, το μεταναστευτικό αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για τον δημόσιο διάλογο, με τη δυσαρέσκεια για την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της BILD, το 58,6% των Γερμανών ζητά «αλλαγή πολιτικής» στο θέμα της μετανάστευσης, ενώ στο ερώτημα σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το 62,9% τάσσεται υπέρ της επιβολής μόνιμων ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας και το 61,3% υπέρ της δημιουργίας ειδικών κέντρων για τους μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Το 58,2% ζητά οι αιτούντες άσυλο να μην λαμβάνουν οικονομική βοήθεια σε μετρητά, αλλά σε ειδικές κάρτες για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και το 38,2% να σταματήσει η χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη διάσωση στη θάλασσα.

Διαφορετική πολιτική για το μεταναστευτικό ζητούν όμως και οι γερμανικοί δήμοι. Οι εκπρόσωποι των δημοτικών ενώσεων περιγράφουν τις ισχυρές επιδόσεις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας και της Έσσης ως «κλήση αφύπνισης» για νέα πορεία στην μεταναστευτική πολιτική. «Πολλοί άνθρωποι, αλλά και κοινότητες και δήμοι έχουν επιβαρυνθεί σε υπερβολικό βαθμό εδώ και καιρό.

 

Χρειαζόμαστε περισσότερη τάξη, περισσότερους περιορισμούς, δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη και επιτέλους επαρκή χρηματοδότηση για τα αυξημένα καθήκοντα των δήμων», δήλωσε στην Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Πόλεων και Κοινοτήτων Γκερντ Λάντσμπεργκ.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Επαρχιακού Συμβουλίου Ράινχαρντ Ζάγκερ προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι «αυξάνονται οι εντάσεις στον πληθυσμό, καθώς πολλές συνοικίες δέχονται τεράστια πίεση και σε πολλές περιπτώσεις η ενσωμάτωση δεν αποτελεί πλέον καν επιλογή». Ο κ. Ζάγκερ, μιλώντας επίσης στην Handelsblatt, ζητά να κατανέμονται στους δήμους μόνο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και επισημαίνει ότι «αυξάνεται η αδυναμία κατανόησης» της κατάστασης από τους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027

Τουρκία: Οι τουρίστες «κλείνουν την ψαλίδα» στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα)

Κνοτ (ΕΚΤ): Τα πληθωριστικά σοκ έχουν εξασθενήσει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ