search icon

Ευρώπη

Γεράκια εναντίον περιστεριών στην ΕΚΤ: Η τελική αναμέτρηση 

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι και η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων - Το ερώτημα είναι όμως, πόση θα είναι η αύξηση - Oι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ – Νέα ρεκόρ πληθωρισμού

Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη αναμέτρηση ανάμεσα στα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέλουν «σφιχτή» νομισματική πολιτική με αξιόλογη αύξηση των επιτοκίων και στα «περιστέρια» που υποστηρίζουν πιο ήπιες κινήσεις.  

Τις επόμενες μέρες, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών, που μαίνεται σιωπηλά στο παρασκήνιο αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς θα έλθουν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν ενόψει της συνεδρίασης του νομισματικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου.  

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι και η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, αλλά με το ερώτημα είναι πόση θα είναι αυτή η αύξηση, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.  

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανήκει στα «περιστέρια» αποκρούει τα τελευταία χρόνια τις θέσεις των «γερακιών» που ζητούν συστηματικά αυστηρή νομισματική πολιτική. Αφενός δηλαδή να σταματήσει η δημιουργία νέου χρήματος (το λεγόμενο «τύπωμα χρήματος») και αμέσως μετά να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, με το οποίο δέχεται καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες, το οποίο σήμερα είναι αρνητικό (-0,5%).  

Το «σήμα» που έχει δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της μέχρι τώρα είναι ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ θα γίνουν σταδιακά, με το «τύπωμα χρήματος» να σταματά τον Ιούνιο και δύο αυξήσεις επιτοκίων στη συνέχεια, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο,  κατά 0,25 μονάδες κάθε φορά ώστε το επιτόκιο να φύγει από την αρνητική ζώνη.  

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και ενόψει της συνεδρίασης της 9ης Ιουνίου, πυκνώνουν οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών που υποστηρίζουν μεγαλύτερες κινήσεις, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο.  

Η αμερικανική 0μοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η λεγόμενη FED, προχώρησε ήδη στις αρχές Μαΐου σε αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και αναμένονται κι άλλες κινήσεις από την πλευρά της, οι οποίες ίσως φέρουν το βασικό επιτόκιό της πάνω από το 2,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.  

Στο πλαίσιο αυτό τα «γεράκια» αποκτούν ένα πρόσθετο επιχείρημα, καθώς η μεγάλη διαφορά επιτοκίων υπέρ του δολαρίου, θα συμπιέσει έτι περαιτέρω το ευρώ, γεγονός που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω των εισαγωγών, κυρίως ενέργειας.  

Από το στρατόπεδο των γερακιών υπέρ μεγάλης αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο τάσσονται ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Νοτ, της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτζμαν και της Λετονίας Μάρτιν Κάζακς. Στην ίδια κατεύθυνση θα πιέσει πιθανότατα και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιόακιμ Νάγκελ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ τριών αυξήσεων μισής ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του χρόνου.  

Αντίθετα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό που υποστηρίζει ότι πρέπει οι αυξήσεις επιτοκίων να είναι πολύ πιο μετριοπαθείς, δήλωσε προ ημερών στο Bloomberg ότι δεν υπάρχει συναίνεση για αύξηση επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.  

Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος ο πληθωρισμός οφείλεται στις ανατιμήσεις των ενεργειακών αγαθών  την οποία η αύξηση των επιτοκίων δεν θα αντιμετωπίσει.  

Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού (χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) στην Ευρωζώνη είναι 3,6%, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα δείχνουν πληθωρισμό 8,3% στην Ισπανία, 8,1% στο Βέλγιο, με το μέσο όρο για την ευρωζώνη να διαμορφώνεται πιθανότατα στο 7,8% για το Μάιο, από 7,5% που ήταν τον Απρίλιο. 

Στις ΗΠΑ, o πληθωρισμός είναι υψηλότερος, στο 8,3% τον Απρίλιο, αλλά  ο «πυρήνας» του πληθωρισμού είναι πολύ υψηλότερος από ότι στην ευρωζώνη, στο 6,2%, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων οφείλονται στην υπερθέρμανση της οικονομίας και την αυξημένη ζήτηση -φαινόμενα που μπορούν να ανασχεθούν με αύξηση επιτοκίων. 

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Προκοπίου: Ο tycoon που έγινε αυτοκράτορας του real estate

Βγαίνει στο σφυρί η μυθική βίλα του Κοντομηνά στην Ύδρα

Νέο deal για παροχή ρωσικού αερίου στη Σερβία – Σε τιμές κάτω της αγοράς

Exit mobile version