Η γιγάντια ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμη να επαναλάβει τις εξαγωγές αερίου μέσω της Αυστρίας, κυρίως προς την Ιταλία.
Η Gazprom πρόσθεσε πως η εταιρεία και οι Ιταλοί πελάτες της βρήκαν μια λύση για τις πωλήσεις αερίου έπειτα από κανονιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία, στα τέλη Σεπτεμβρίου που διέκοψαν τις ροές στην Ιταλία, σύμφωνα με δήλωση που έγινε στο κανάλι Telegram.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου κατέγραψαν πτώση έως και 3%, μετά τον «λευκό καπνό» από τις συνομιλίες του ρωσικού κολοσσού με τους Ιταλούς αγοραστές.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν έως και 155,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη, αλλά στη συνέχεια οι διακυμάνσεις ήταν μικρές.
Η επιβεβαίωση ήρθε και από τη Ρώμη, όπου η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωση την επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου την Τετάρτη λέγοντας ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί. Από την πλευρά της, η αυστριακή ρυθμιστική αρχή E-Control είπε ότι φαίνεται να έχει βρεθεί μια λύση.
Υπενθυμίζεται ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω αγωγού που διέρχεται από την Αυστρία σταμάτησαν το Σάββατο εν μέσω διαφωνίας για τη ρύθμιση, υπογραμμίζοντας πώς η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ροές από τη Ρωσία, ακόμη και μετά την επ’ αόριστον διακοπή των των Nord Stream. Υπήρξε κάποια επιφυλακτικότητα σχετικά με την επόμενη κίνηση της Ρωσίας καθώς η αντιπαράθεση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ύποπτες δολιοφθορές στις συνδέσεις φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η διακοπή των ροών ήρθε μετά τη μη πληρωμή εγγύησης της Gazprom στον αυστριακό φορέα για τη διέλευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάtζι, διευθύνων σύμβουλος της Eni SpA σε εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου.
Οι διαφωνίες σχετικά με κανονισμούς και ρήτρες στις συμβάσεις έχουν εργαλειοποιηθεί από την Gazprom για τον περιορισμό προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Νωρίτερα φέτος, το Κρεμλίνο ζήτησε από τα αποκαλούμενα «μη φιλικά κράτη» να πληρώσουν για το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού σε ρούβλια και διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στα κράτη που αρνήθηκαν να το κάνουν.
Διαβάστε ακόμα:
«Ξηλώνεται» το τέλος επιτηδεύματος – Ποιοι, πώς και από πότε θα απαλλαχθούν