search icon

Ευρώπη

Γαλλικές εκλογές: Πιο πειστικός αλλά και πιο αλαζόνας ο Μακρόν από τη Λεπέν στο debate

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μακρόν και Λεπέν για συνταξιοδοτικό, αντιμετώπιση της πανδημίας, μετανάστευση –Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας υπόσχεται ο Μακρόν - Φοροελαφρύνσεις τάζει η Λεπέν - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τέσσερις ημέρες πριν την κάλπη που θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, οι δυο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα debate που κράτησε δύο ώρες και 45 λεπτά και τα χώρεσε όλα: Ρωσία, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, αλλά και κόστος ζωής που από πολλούς αναμένεται ότι θα κρίνει τελικά την έκβαση αυτών των εκλογών.

Η αίσθηση που έμεινε είναι ότι ο κεντρώος φιλελεύθερος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, επικρατώντας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο εκατομμύρια ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι.

Πιο πειστικός ο Μακρόν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο Μακρόν κρίθηκε πως ήταν πιο πειστικός, αλλά και πιο αλαζόνας, από την ακροδεξιά αντίπαλό του.

Η στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν.

Το 2017, ανάλογη έρευνα είχε αναδείξει νικητή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο αντιπάλων επίσης τον κ. Μακρόν, πολύ πιο καθαρά (63%).

Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του εξασφαλίζοντας γύρω στο 55,5% των ψήφων. Το 2017, ο κ. Μακρόν είχε επικρατήσει της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μαρίν Λεπέν προσήλθε καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με την αντίστοιχη εμφάνισή της πριν από πέντε χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, υπήρξε πιο μαχητικός, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις στο τεχνικό σκέλος της συζήτησης. Αμφότεροι, πάντως, προσήλθαν στην τηλεμαχία προσβλέποντας σε συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων, προκειμένου να εδραιώσουν τις διαχωριστικές γραμμές τους σε κοινή γαλλική θέα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας τους, ο Μακρόν ήταν σε θέση επίθεσης, εμφανιζόμενος περισσότερο ως αμφισβητίας παρά ως εκπρόσωπος του κατεστημένου, διακόπτοντας επανειλημμένα τον αντίπαλό του.

Kόστος διαβίωσης και ρωσικό δάνειο στο επίκεντρο

Μετά από μια πολιτισμένη και σχετικά ήρεμη έναρξη του debate, η τηλεμαχία σύντομα μετατράπηκε σε «μάχη» όταν οι δυο υποψήφιοι άρχισαν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το σπουδαιότερο θέμα που απασχολεί τους Γάλλους ψηφοφόρους: το κόστος διαβίωσης.

Από την αρχή η Λεπέν ανέφερε ότι αυτή είναι η προτεραιότητά της: «Θα μειώσω οριστικά τον ΦΠΑ στην ενέργεια. Θα μειώσω τους φόρους, δεν θα υπάρχει φόρος εισοδήματος για κάτω των 30 ετών», είπε κατηγορώντας τον Μακρόν ότι άφησε να μειωθεί το επίπεδο των συντάξεων σε πραγματικούς όρους.

Χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών». Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν ανέφερε ότι το 70% των Γάλλων πιστεύει ότι το βιοτικό τους επίπεδο είχε πέσει τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι θα ήταν η πρόεδρος που θα έφερνε την πολιτική ειρήνη και την εθνική αδελφοσύνη. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους Γάλλους στη χώρα τους», είπε.

Κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορωνοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν επισήμανε ότι η Γαλλία γνώρισε μια άνευ προηγουμένου κρίση, πρώτα με τον κορωνοϊό και αμέσως μετά με τον πόλεμο στην Ευρώπη και ότι ο ίδιος οδήγησε τη Γαλλία μέσα από αυτές τις προκλήσεις και ότι στόχο έχει να κάνει τη χώρα του μια ισχυρότερη χώρα: η ψηφοφορία της Κυριακής είναι ένα «δημοψήφισμα για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι η λύση που προτείνει είναι να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές, το οποίο θα είναι «διπλά αποτελεσματικό από τη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων».

Στη χθεσινή τηλεμαχία ο πρόεδρος Μάκρον πέτυχε τον αντικειμενικό του σκοπό, δηλαδή να αποσπάσει την σκεπτικιστική «ομολογία» της αντιπάλου του αναφορικά με το όραμά της για την ΕΕ, αλλά και τις φιλικές σχέσεις της με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που του έδωσε περισσότερους πόντους ενώπιον των Γάλλων τηλεθεατών.

Η πίεση που άσκησε για το δάνειο που έλαβε το κόμμα της Λεπέν  το 2014 από ρωσική τράπεζα έφερε την υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος σε προφανή αμηχανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να συμπεραίνει πως «εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη, εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν», σχολιάζοντας, ανάμεσα στα άλλα το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει λάβει δάνειο (αλλά από γαλλική τράπεζα). Υπόμνηση, η οποία λειτούργησε μάλλον ως τονωτική ένεση για τη λαϊκή του εικόνα, μπροστά στις επιθέσεις που δέχεται περί ελιτισμού και συναισθηματικής απόστασης, όπως του προσάπτει και η πολιτική του αντίπαλος.

Απαντώντας στην κατηγορία περί ευρωσκεπτικισμού η Λεπέν είπε ότι επιθυμεί να κινηθεί με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της ΕΕ. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», με τον Εμανουέλ Μακρόν να σχολιάζει εμφατικά πως «δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια «Ευρώπη των εθνών», εννοεί το Frexit.

Τεράστιο χάσμα για περιβάλλον και μεταναστευτικό

Οι δυο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την έλλειψη «συνοχής» στο πρόγραμμα της Μαρίν Λε Πεν, λέγοντας ότι η υποσχόμενη μείωση των φόρων στους υδρογονάνθρακες θα αυξήσει τις εισαγωγές και την μόλυνση. «Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά», είπε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να διορίσει έναν πρωθυπουργό υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό, βοηθούμενο από δύο υπουργούς αρμόδιους για τον ενεργειακό και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Η Λεπέν από πλευράς της αποδοκίμασε «την τιμωρητική οικολογία» που όπως είπε ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και η οποία είναι «βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα». «Αυτή η τιμωρητική οικολογία, είναι άχρηστη», είπε η Λεπέν σημειώνοντας ότι πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναποτελεσματικές επειδή είναι διακοπτόμενες (η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια).

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλόγισε στην Λεπέν «αποκλειστικά πυρηνική στρατηγική» ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι θέλει να κάνει «ταυτόχρονα» επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές.

Τεράστιο χάσμα απόψεων ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν για το ζήτημα της μετανάστευσης και το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας» ανέδειξε η τηλεοπτική συζήτησή τους το βράδυ της Τετάρτης.

Η Μαρίν Λε Πεν είπε πως θέλει να «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης» και, προς τον σκοπό αυτό, θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία.

Ζήτησε επίσης περισσότερη σταθερότητα από πλευράς πολιτείας και υποστήριξε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για τη γαλλική αστυνομία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει «τηρήσει τις δεσμεύσεις του» για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο απερχόμενος αρχηγός του γαλλικού κράτους ισχυρίστηκε επίσης ότι αύξησε τα μέσα και τη συλλογική οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών, αναφερόμενος στις γραμμές βοήθειας και ακρόασης, στη δημιουργία βραχιολιών προστασίας για την απομάκρυνση βίαιων συζύγων, στην εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε θέματα σεξισμού και σεξουαλικής βίας.

Όπως παρατηρεί το BBC, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο σημερινός Πρόεδρος κινήθηκε επιθετικά προς την ανθυποψήφιά του. Η τακτική αυτή επιλογή από μέρους του Μακρόν κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά και τον ίδιο προφυλαγμένο από περαιτέρω κυβερνητική φθορά, παρότι υπήρξαν και για εκείνον δύσκολες στιγμές στην τηλεμαχία, όπως η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και το χρέος της πανδημίας.

Στην περίπτωση της Λεπέν, όμως, η ήρεμη στάση που επιχείρησε να διατηρήσει σε όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας αντανακλά και τη στάση της να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους Γάλλους πολίτες, μετά την επί δεκαετίες γνωστή, ακροδεξιά και ξενοφοβική της έκφραση. Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια υστερεί του Μακρόν στις έρευνες στις ηλικίες έως και 44-56, οπότε η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ίδια να δοκιμάσει τη δύναμη της πειθούς της απέναντι στους ψηφοφόρους της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, καθησυχάζοντάς τους απέναντι στην πιθανότητα μιας Προεδρίας ταυτισμένης με τη γαλλική ακροδεξιά.

Διαβάστε ακόμη:

Διεθνής οργανισμός Ενέργειας: Γιατί θα μειωθεί η κατανάλωση του LNG το 2022

Το fund που θέλει να διώξει τον 91χρονο Μπάφετ από την Berkshire Hathaway

Space Hellas: Τα οφέλη της «συμπόρευσης» με Epsilon Net και Zetes – Τα μεγάλα έργα και οι προοπτικές

Exit mobile version