Στην τελική ευθεία ενόψει του δεύτερου και καθοριστικού πλέον γύρου των βουλευτικών εκλογών εισήλθε η Γαλλία εν μέσω της βαθιάς αίσθησης που προκάλεσε τόσο στην εσωτερική κοινή γνώμη της χώρας όσο και διεθνώς το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Αποτέλεσμα, που φέρνει για πρώτη φορά μεταπολεμικά έναν ακροδεξιό σχηματισμό, τον Εθνικό Συναγερμό/Συσπείρωση (Rassemblement National – RN) τόσο κοντά στην κυβερνητική εξουσία, έχοντας αποσπάσει την πρωτιά με το 33,15% των ψήφων.
Η χθεσινή ημέρα, πρώτη μετά τον εκλογικό μαραθώνιο της Κυριακής, αναλώθηκε σε εντατικές συσκέψεις των επιτελείων των κομμάτων για τον καθορισμό της στρατηγικής τους για τον δεύτερο γύρο, με πρώτο ζητούμενο για το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, (Nouveau Front Populaire – NFP) που ακολούθησε με 28,0% και του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Εμανουέλ Μακρόν (με 20,5%), των δυνατοτήτων υποστήριξης κοινού υποψήφιου σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που θα αποτρέψει την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση υποψηφίων του ακροδεξιού RN. Υπόψη ότι σήμερα λήγει η προθεσμία ανακοινώσεων για αποσύρσεις υποψηφίων, ενώ αναμένονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον «τελικό» της Κυριακής.
Η πρώτη αποτίμηση
Όλα αυτά, ενώ τα Γαλλικά ΜΜΕ αποτιμούσαν χθες στο σύνολό τους το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ως δεινή ήττα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του κόμματός του, για τον οποίο υποστηρίζουν πως έβαλε ένα υψηλού ρίσκου πολιτικό στοίχημα και το έχασε και προκάλεσε έτσι ένα τεράστιο σοκ. Ενώ παράλληλα επεσήμαιναν την προοπτική δημιουργίας ενός δημοκρατικού μπλοκ ως τη μοναδική διέξοδο ανακοπής της «εφόδου» του διδύμου Λεπέν – Μπαρντελά προς την εξουσία. Στο ίδιο κλίμα και τα διεθνή ΜΜΕ, χαρακτήρισαν καταστροφικό το αποτέλεσμα για τον Μακρόν, καθώς και ότι ο ελιγμός του με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τη συντριβή του κόμματός του στις Ευρωεκλογές εξελίχθηκε τελικά σε ένα οδυνηρό μπούμερανγκ για τον ίδιο.
Την ίδια ώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης έγινε δεκτό με σκεπτικισμό, αλλά με τις επίσημες αντιδράσεις πάντως χλιαρές. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έδινε το μέτρο των προσδοκιών για ανακοπή της προέλασης της ακροδεξιάς και του Μπαρντελά προς την πρωθυπουργία, εναποθέτοντας τες στην συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς με εκείνες του Μακρόν.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr