search icon

Ευρώπη

Γαλλία: Επικυρώθηκε το υγειονομικό πάσο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Το υγειονομικό πάσο τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού, όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι

Tον νόμο με τον οποίο εγκαθιδρύεται το υγειονομικό πάσο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών επικύρωσε σήμερα (5/8/2021) το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

Τα μέτρα αυτά είναι από τα βασικότερα της στρατηγικής που έχει αναπτύξει ο προέδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά του κορωνοϊού, ενώ προκαλούν όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες στους δρόμους της χώρας.

Μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 112.000 ανθρώπους στη Γαλλία, το υγειονομικό πάσο (πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid, βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης) τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου σε «χώρους αναψυχής και πολιτισμού», όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Βουλευτές και γερουσιαστές ψήφισαν την επέκτασή του από τις 9 Αυγούστου στα καφέ, τα εστιατόρια, τις μεγάλες σιδηροδρομικές γραμμές και τις πτήσεις εσωτερικού, όπως και στους ασθενείς, που χρήζουν μη επείγουσας περίθαλψης και στους επισκέπτες στις υγειονομικές μονάδες και τους οίκους ευγηρίας.

Όμως, βουλευτές της Αριστεράς προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας μια «δυσανάλογη γενίκευση του πάσου» και κάνοντας λόγο για «πολλές παραβιάσεις της αρχής της ισότητας».

Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκριναν πως το υγειονομικό πάσο είναι αποτέλεσμα μιας «ισορροπημένης συμφιλίωσης» μεταξύ των ατομικών ελευθεριών και της προστασίας της υγείας, σε μια κρίσιμη απόφαση για την εφαρμογή αυτού του μέτρου από την κυβέρνηση.

Οι νέοι ηλικίας 12-17 ετών εξαιρούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αντιδράσεις για τους εργαζόμενους

Από την άλλη, τάχθηκαν κατά άλλων διατάξεων του νόμου, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως η υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών των ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό δεν είναι απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική.

Επίσης, απέρριψαν διατάξεις που αφορούν την καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που δεν παρουσιάζουν το πάσο, εάν η εργασία τους το απαιτεί, εκτιμώντας πως υπάρχει άνιση μεταχείριση με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, που δεν μπορούν να απολυθούν για αυτόν τον λόγο.

Το υγειονομικό πάσο προκαλεί όλο και μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών.

Στη Γαλλία, σχεδόν το 54% του πληθυσμού (περισσότεροι από 67 εκατ. άνθρωποι) έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων στα 622 εκατ. ευρώ

Τουρκική λίρα: Πτώση της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου μετά την παρέμβαση Ερντογάν

Βενεζουέλα: Ο (θηριώδης) πληθωρισμός «τρώει» 6 μηδενικά από το νόμισμα

 

Exit mobile version