Δυο εβδομάδες πριν η Γαλλία είχε τον έλεγχο για το πώς θα κάλυπτε τις τρύπες στον προϋπολογισμό της. Τώρα το θέμα είναι αν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό.

Το τι θα κάνει η Γαλλία με τα τεταμένα δημόσια οικονομικά της θα αποτελέσει μια πρώτη δοκιμασία για το αν μπορεί ακόμη να κυβερνηθεί μετά το κοινοβούλιο που δημιουργήθηκε από την κίνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι της στη ζώνη του ευρώ παρακολουθούν στενά.

Ήδη, οι συνταγματολόγοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο από το αδιέξοδο. Στο τραπέζι το σενάριο η κυβέρνηση να λάβει μηνιαία άδεια για να συνεχίσει να τρέχει η βασική δημόσια δαπάνη σύμφωνα με τις γραμμές που είχε θέσει ο παλιός προϋπολογισμός.
Τα πράγματα δυσκολεύουν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι νομοθέτες επιστρέφουν στο Παρίσι από τις περιοδείες τους στις επαρχίες.

«Μια διχασμένη Εθνοσυνέλευση θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει σε πολιτικά δύσκολες περικοπές δαπανών», δήλωσε ο Λεό Μπαρινκού, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics, αναφερόμενος στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Αυτό θα θέσει τη Γαλλία σε τροχιά σύγκρουσης με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», πρόσθεσε για τα όρια του ελλείμματος, τα οποία, ακόμη και με πιο γενναιόδωρες προθεσμίες, η Γαλλία φαινόταν ήδη να δυσκολεύεται να τηρήσει.
Ήδη το ΔΝΤ και η ίδια η υπηρεσία παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Γαλλίας αμφισβήτησαν τα σχέδια της απερχόμενης κυβέρνησης να μειώσει το περσινό έλλειμμα του 5,5% της παραγωγής στο ανώτατο όριο της ΕΕ του 3% μέχρι το 2027.

Η νίκη της αριστερής συμμαχίας στις εκλογές έρχεται με ένα ακριβό εισιτήριο φόρων και δαπανών που ωθούν την πολιτική δυναμική ακόμη πιο μακριά από τη λιτότητα του προϋπολογισμού – όπως και ο φόβος ότι η παραμικρή ένδειξη λιτότητας θα ενισχύσει τις φιλοδοξίες της Λεπέν για τα ανάκτορα του Ελιζέ.

Σενάρια θέλουν τους κεντρώους και ενδεχομένως τους μετριοπαθείς συντηρητικούς του Μακρόν να συνεργάζονται με τους αριστερούς για να υποστηρίξουν κάποια μέτρια σχέδια δαπανών είτε σε επίπεδο ψήφων, είτε σε έναν μεγάλο συνασπισμό, είτε στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το διαβόητο άρθρο 49.3, το οποίο χρησιμοποίησε ο Μακρόν για να περάσει από το κοινοβούλιο την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του περασμένου έτους, ή το λιγότερο γνωστό άρθρο 47, το οποίο επιτρέπει επίσης την ψήφιση νομοσχεδίων του προϋπολογισμού με διάταγμα μετά από 70 ημέρες κοινοβουλευτικού αδιεξόδου.

Αλλά δεδομένου ότι καμία από τις αντι-ακροδεξιές δυνάμεις της Γαλλίας -κέντρο, αριστερά ή κύρια δεξιά- δεν έχει από μόνη της σχεδόν την πλειοψηφία και έχει τόσο διαφορετικές απόψεις, αυτό θα απαιτούσε την οικοδόμηση συναίνεσης που σπάνια έχει παρατηρηθεί στη γαλλική πολιτική.

«Πρέπει να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, είτε πρόκειται για την υγεία της οικονομίας, είτε για τους μισθούς», δήλωσε ο Ερικ Βερθ, πρώην δεξιός που εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Μακρόν. «Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο. Όλα πρέπει να ηρεμήσουν”.

«Καλώς ήρθατε στην πολιτική συνασπισμού», δήλωσε ο Νικολά Βερόν, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel των Βρυξελλών και στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσινγκτον.

Οι καλοκαιρινοί αντιπερισπασμοί

Εάν δεν προκύψει κάποια λύση, το σύνταγμα απαιτεί καθυστέρηση ενός έτους πριν από τις νέες εκλογές. Αυτό θα σημαίνει μια περίοδο στασιμότητας πολύ πέρα από τον προϋπολογισμό και σε άλλους τομείς πολιτικής, ίσως υπό μια τεχνοκρατική κυβέρνηση χωρίς πραγματική εντολή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μακρόν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει μείνει έξω από τη μετεκλογική μάχη και κινδυνεύει να μείνει πολιτικά αδιάφορος για το υπόλοιπο της θητείας του, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ομιλία του στις 14 Ιουλίου για την Ημέρα της Βαστίλης για να απευθύνει έκκληση στους νομοθέτες να αναζητήσουν λύσεις όταν επιστρέψουν στο κοινοβούλιο λίγες ημέρες αργότερα.
Αλλά θα έχουν κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα για να προχωρήσουν, προτού η προσοχή στραφεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια στις διακοπές του Αυγούστου – κατά τη διάρκεια της οποίας η γαλλική βουλή συνήθως κλείνει.

Ο Μπρούνο Καβαλιέρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oddo Securities, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα ζητήσουν υψηλότερα ασφάλιστρα για να διακρατήσουν το γαλλικό χρέος καθώς η στασιμότητα συνεχίζεται, με τους πιστωτικούς οίκους Moody’s και S&P Global να αναφέρουν και οι δύο αυτή την εβδομάδα τις ανησυχίες τους.
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η Γαλλία υποχρεούται να υποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Το πόσο αξιόπιστα αυτός ο προϋπολογισμός τηρεί τις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος – και η όποια χαλάρωση του Παρισιού από την Επιτροπή αν δεν τηρηθεί – θα παρακολουθείται πιο στενά από ό,τι στην Ιταλία, μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, με υπερβολικό έλλειμμα.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υποσχέθηκε να φέρει το δημοσιονομικό κενό της Ιταλίας ύψους 7,4% εντός του ορίου της ΕΕ το 2026, αντιμετωπίζει η ίδια ένα δύσκολο έργο για να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό για το 2025 που θα διατηρεί το έλλειμμα σε πτωτική πορεία, τηρώντας παράλληλα την υπόσχεσή της να μην αυξήσει τους φόρους.

Ορισμένοι από τους συμμάχους της στον συνασπισμό είχαν ήδη σπεύσει να εντοπίσουν μια πιθανή μετατόπιση, καθώς κατέστη σαφές ότι οι αριστεροί αναδείχθηκαν πρώτοι στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής στη Γαλλία.
«Αντίο στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα», έγραψε στο X ο Κλαούντιο Μπόργκι, γερουσιαστής του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκας στην Ιταλία.

Διαβάστε ακόμη

Η «καλοκαιρινή κατασκήνωση» για δισεκατομμυριούχους ξεκινά – Οι παρόντες και οι ηχηρές απουσίες

UBS – Wealth Report: Πόσο αυξήθηκε ο πλούτος σε ολόκληρο τον κόσμο – Η εικόνα στην Ελλάδα (πίνακες)

Microsoft – Apple: Γιατί αρνήθηκαν να παραμείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ