Τα γαλλικά σούπερ μάρκετ θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς στην πώληση προϊόντων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως τα μικρά καταστήματα αλλά οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να μην αμφισβητούν τους κανόνες της κυβέρνησης για lockdown, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.
Οι μικροί καταστηματάρχες έχουν παραπονεθεί έντονα για το ότι αναγκάζονται να κλείσουν ενώ τα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται να πωλούν «μη απαραίτητα προϊόντα», όπως παπούτσια, ρούχα, προϊόντα ομορφιάς και λουλούδια διότι πωλούν επίσης τρόφιμα.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν μη απαραίτητα προϊόντα αλλά οι καταστηματάρχες –που έχουν αποθέματα ενόψει Χριστουγέννων και θέλουν να ανακάμψουν από το lockdown της άνοιξης-– θέλουν να παραμείνουν ανοικτοί και οι δήμαρχοι σε πολλές πόλεις στη Γαλλία τους στηρίζουν.
«Το να αμφισβητείται το κράτος με ψηφίσματα των δημοτικών αρχών είναι ανεύθυνο. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την εξουσία του κράτους και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπατριωτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόλις ο ρυθμός των μολύνσεων επιβραδυνθεί, η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες του lockdown και να επιτρέπεται η λειτουργία κάποιων καταστημάτων υπό ορισμένες συνθήκες, όπως με ραντεβού. Η απόφαση γι’ αυτό θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου, είπε ο υπουργός.
Στο μεταξύ τα σούπερ μάρκετ θα βρεθούν αντιμέτωπα με τους ίδιους περιορισμούς για την πώληση των μη απαραίτητων προϊόντων, όπως τα μικρά καταστήματα και δεν θα επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως παπούτσια, ρούχα και λουλούδια.
«Ό,τι μπορεί να πουληθεί στα σούπερ μάρκετ είναι ό,τι μπορεί να πουληθεί σε μικρά καταστήματα. Σήμερα ένα κατάστημα που πουλά εξοπλισμό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να παραμείνει ανοικτό διότι είναι χρήσιμο για την τηλεργασία, αυτό θα είναι το ίδιο στα σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα υγιεινής μπορούν να πουληθούν σε σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία», είπε.
Δήλωσε επίσης ότι ο συνωστισμός στα σουπερ μάρκετ είναι κάτι απαράδεκτο και ότι θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας του ενός πελάτη ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα ή των 250 ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ 1.000 τετραγωνικών μέτρων.
«Ζητώ να ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων στην είσοδο. Εάν αποδειχθεί ότι αυτό το όριο δεν είναι επαρκώς ασφαλές, θα το αυστηροποιήσουμε», δήλωσε ο Λεμέρ.