search icon

Ευρώπη

Γαλλία: Στο κενό το σχέδιο Μακρόν για την οικονομία – Μόλις στο 1% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Περικοπές δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ - «Δεσμεύομαι να μην αυξήσω τους φόρους», δήλωσε ο Λε Μερ - Δείτε γράφημα

Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αναμόρφωση των μακροπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών της Γαλλίας και την αποκατάσταση των ελλειμματικών δημόσιων οικονομικών της φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024.

Με την Ευρώπη βυθισμένη σε μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν στασιμότητας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρούνο Λε Μερ μείωσε την Κυριακή την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024 στο 1% από 1,4%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ασθενέστερες προοπτικές τον ώθησαν επίσης να ανακοινώσει περικοπές δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την τήρηση των δεσμεύσεων σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 4,4% φέτος.

«Η αρχή της υπευθυνότητας υπαγορεύει να ενεργούμε την κατάλληλη στιγμή με αυστηρότητα αλλά χωρίς βιαιότητα για να διατηρήσουμε τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών μας, των ελλειμμάτων και των χρεών», δήλωσε ο Λε Μαίρ την Κυριακή σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η επιδείνωση των προοπτικών της Γαλλίας αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν. Μέχρι τώρα, είχε θέσει ως στόχο να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της Γαλλίας χωρίς λιτότητα ή αυξήσεις φόρων, στηριζόμενος αντιθέτως στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη που, όπως είπε, θα προέλθει από μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.

«Δεσμεύομαι να μην αυξήσω τους φόρους», δήλωσε ο Λε Μερ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του υπουργού Οικονομικών από την πρώτη εκλογή του Μακρόν το 2017. “Τους έχουμε μειώσει και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή τη γραμμή. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να αντέξουν άλλους φόρους”.

Η προσέγγιση του Μακρόν έχει ήδη τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο μετά την εκτόξευση των δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ξανά κατά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβριο, η S&P Global Ratings διατήρησε αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει κάποια στιγμή φέτος, ανάλογα με το πώς οι κρατικές δαπάνες και οι οικονομικές επιδόσεις επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά.

Η οικονομική στρατηγική του Μακρόν δέχεται επίσης πιέσεις μετά την αύξηση της ανεργίας πέρυσι και την προετοιμασία εταιρειών σε τομείς από τον χρηματοπιστωτικό τομέα έως τις κατασκευές για περισσότερες απολύσεις.

Τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία παρουσίασε ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους με 16 δισεκατομμύρια ευρώ εξοικονόμησης για τη μείωση του ελλείμματός της στο 4,4% της οικονομικής παραγωγής το 2024 από 4,9% πέρυσι. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα προέλθει από την απόσυρση της τεράστιας στήριξης που δόθηκε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, και το σχέδιο στηρίχθηκε στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

«Εξακολουθεί να είναι θετική η ανάπτυξη, αλλά λαμβάνει υπόψη το νέο γεωπολιτικό σκηνικό», δήλωσε ο Λε Μερ την Κυριακή. Ανέφερε ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η επιβράδυνση στην Κίνα και η ύφεση στη Γερμανία επιβαρύνουν τη γαλλική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Απόβαση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ινδία – Ποια deals αναμένεται να κλειστούν (πίνακας)

Ποιες ασφαλιστικές καλύψεις είναι απαραίτητες σε μια μικρομεσαία επιχείρηση

Με τρίχα για πουλόβερ: Ολλανδοί κατασκευάζουν ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version