Στο 25,48% ανερχόταν το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον α’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 12.00 το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας), μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι ωστόσο μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών

Οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες. Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται, αφού η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική και όσοι έχουν κορονοϊό δεν υποχρεούνται σε καραντίνα.

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρον να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λεπέν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ποσοστό περίπου 26%, η Μαρίν Λε Πεν 22,6% και ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν ποσοστό 16,4%. Οι υπόλοιποι ανθυποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10% και συγκεκριμένα, ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ 9,3%, η Βαλερί Πεκρές της δεξιάς 8,8%, ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων 5,1% και η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό μόλις 2,1%.

Η αστάθεια ήταν το βασικότερο γνώρισμα αυτής της προεκλογικής περιόδου. Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και καθώς η Γαλλία ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν φαινόταν το απόλυτο φαβορί. Η άρνησή του να μπει στην προεκλογική μάχη από νωρίς τον απομάκρυνε ακόμα και από πιστούς ψηφοφόρους του και η επανεκλογή του, η οποία φαινόταν βέβαιη μέχρι έναν μήνα, γίνεται όλο και λιγότερο σίγουρη. Η βασική του αντίπαλος, η κυρία Μαρίν Λε Πεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί μια άλλη, βασική συνέπεια, του πολέμου. Την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών. Κάτι που απασχολούσε έντονα τους πολίτες καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας και επιδεινώθηκε με την αύξηση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση Λε Πεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λε Πεν δεν διαφέρουν σε τίποτε.

Η αποχή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, αλλά οι βασικοί υποστηρικτές της κυρίας Λε Πεν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο που θα διεξαχθεί ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου, οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη:

Κυνηγώντας τους Ρώσους ολιγάρχες – Η Ελβετία δεν αποτελεί πλέον «ασφαλές καταφύγιο»

Μηδενική η τιμή του ρεύματος σήμερα το μεσημέρι λόγω ανανεώσιμων πηγών

Τρεις ομογενείς στο πλευρό των Ελλήνων startuppers