Χιλιάδες διαδηλωτές, συγκρούστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 25/3 με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη νοτιοδυτική Γαλλία, και όχι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά για τα σχέδια της τοπικής αγροτικής βιομηχανίας που θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή δεξαμενές/ταμιευτήρες νερού.
Η κυβέρνηση Μακρόν έχει προγραμματίσει την κατασκευή τεχνητών λιμνών (ταμιευτήρων) στην επαρχία, με πολλούς περιβαλλοντολόγους και πολίτες από τον αριστερό χώρο να αντιτίθενται στα σχέδια.
Τουλάχιστον 6.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Saite-Soline στη δυτική Γαλλία με πρόθεση να μπλοκάρουν τα σχέδια κατασκευής μεγα-δεξαμενών νερού που θα χρησιμοποιηθούν από την αγροτική βιομηχανία.
🇫🇷 French security forces again clashed with protesters Saturday as campaigners sought to stop the construction of reservoirs for the agricultural industry in the southwest of the country, AFP correspondents said.
Full story: https://t.co/34Lgw0WlAe pic.twitter.com/Y8aqTSmVF9— AFP News Agency (@AFP) March 25, 2023
Οι διαδηλωτές βρήκαν απέναντί τους περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς, και ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις γύρω από τα εργοτάξια της περιοχής, συγκρούσεις στο πλαίσιο των οποίων σημειώθηκαν τραυματισμοί αλλά και συλλήψεις.
«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς παράλληλα θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε το νερό», διαμηνύουν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας που συγκεντρώθηκαν κάτω από πανό με τη φράση «δεξαμενές, όχι ευχαριστώ».
🚨🇫🇷URGENT – Situation extrêmement tendue à Sainte-Soline, les manifestants font usage d’explosifs et de jets de pierres contre les gendarmes. pic.twitter.com/5bvgKMBdFD
— AlertesInfos (@AlertesInfos) March 25, 2023
Τα συγκεκριμένα έργα, σύμφωνα με τους επικριτές τους, ισοδυναμούν με «ιδιωτικοποίηση» του νερού και «αρπαγή» και εγείρουν περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Η Γαλλία βιώνει και μια πρωτοφανής χειμωνιάτικη ξηρασία που εντείνει τις φωνές για προστασία του νερού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του.
Διαβάστε ακόμη:
Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση – Πόσο πωλείται σήμερα (πίνακας)
Πώς η UBS επιχειρεί να φρενάρει τις διαρροές από την Credit Suisse