Ο αριθμός των γεννήσεων στη Γαλλία τον Ιανουάριο κατέγραψε πτώση 13% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, μια άνευ προηγουμένου μείωση από το 1975, που θα μπορούσε να συνδεθεί με την πανδημία του κορωνοϊού.
Την ανακοίνωση έκανε σήμερα (25/2/2021) το γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικών Μελετών (Insee), σύμφωνα με το οποίο για τα 53.900 μωρά που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, η σύλληψη των περισσοτέρων έγινε στις αρχές της πρώτης καραντίνας στη Γαλλία, η οποία εφαρμόστηκε στα μέσα Μαρτίου του 2020.
Επομένως, «το πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης και της μεγάλης ανασφάλειας ενδέχεται να αποθάρρυνε τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν» ή «τα εξώθησε να μεταθέσουν αρκετούς μήνες τα σχέδιά τους για να γίνουν γονείς», παρατηρεί το ινστιτούτο.
Η μεγαλύτερη μείωση από το 1975
Επιπλέον, οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας του 2020 «τα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έκλεισαν», τονίζοντας παράλληλα ότι η προσφυγή στην τεχνητή διακοπή της κύησης «κατέστη πιο περίπλοκη».
Στη Γαλλία η γεννητικότητα βρίσκεται σε συνεχή πτώση εδώ και έξι χρόνια, όμως όπως υπογραμμίζει το Insee η μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο είναι δυσανάλογη των μειώσεων που καταγράφηκαν κατά το παρελθόν. «Πρέπει να γυρίσουμε στο 1975, το τέλος του baby-boom, για να παρατηρήσουμε ένα φαινόμενο τέτοιας έκτασης», συμπληρώνει.
Τον Δεκέμβριο του 2020 είχε ήδη καταγραφεί μείωση των γεννήσεων, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, με -7% σε ένα έτος. Τα διπλά αυτά μηνιαία στατιστικά «αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το πλαίσιο της πανδημίας σε αυτήν την εξέλιξη», σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Το 2020 οι λιγότερες γεννήσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο
Σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, τους επόμενους μήνες τα μηνιαία στατιστικά των γεννήσεων θα επιτρέψουν στους ειδικούς να αξιολογήσουν εάν αυτή η μείωση του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου δείχνει ένα «περιστασιακό φαινόμενο στην αρχή της πανδημίας», δηλαδή μια «αναβολή των σχεδίων να γίνει κανείς γονέας για μονάχα λίγους μήνες».
Ή στην αντίθετη περίπτωση εάν σηματοδοτεί την «αρχή μιας πιο διαρκούς τάσης», βάσει της οποίας η υγειονομική και οικονομική κρίση οδηγούν τα ζευγάρια να αναβάλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα σχέδιά τους να γίνουν γονείς ή ακόμη και να εγκαταλείψουν.
Το Insee υπολογίζει ότι ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν στη Γαλλία το 2020 είναι μόλις 735.000 (-2,5% σε διάστημα ενός έτους), αριθμός που δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο χαμηλός από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διαβάστε ακόμη
Crystal Almond – Wind: «Bonus» 288+100 εκατ. από το IPO της Vantage Towers
Copenhagen Infrastructure Partners: Στα σκαριά το μεγαλύτερο εργοστάσιο Power-to-X στην Ευρώπη
Αναδρομικά κληρονόμων: Αίτημα για επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αρχικών αιτήσεων