Στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2023 ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως θα προχωρήσει ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του, ρίχνοντας έτσι γέφυρες προς τα συνδικάτα και τις δυνάμεις της Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα παραμένει η επικύρωση του νέου προϋπολογισμού, που δεν μπόρεσε να περάσει ο προκάτοχος του.
Ο Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε σήμερα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης του, που είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς θα πρέπει να παλέψει για την επικύρωση του νέου προϋπολογισμού. Ωστόσο, θα πρέπει να κινηθεί σε τεντωμένο σχοινί δεδομένου πως η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν τον έχει ήδη απειλήσει με κατάθεση πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.
EN DIRECT | Déclaration de politique générale du Premier ministre, François @bayrou, à l’Assemblée nationale. https://t.co/UvvraMJiM6
— Gouvernement (@gouvernementFR) January 14, 2025
Η επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Για να ξεφύγει από τη μοίρα του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ, ο Μπαϊρού επιδόθηκε σε ένα μαραθώνιο συνομιλιών τις προηγούμενες ημέρες με τις έτερες πολιτικές δυνάμεις, παρουσία και του οικονομικού του επιτελείου και του υπουργού Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ. Και η ανακοίνωση του πως «ανοίγει» και πάλι τη διαπραγμάτευση για την επίμαχη μεταρρύθμιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, δείχνει πως ανταποκρίθηκε στην πάγια απαίτηση της Αριστεράς προσπαθώντας να μακροημερεύσει στον πρωθυπουργικό θώκο.
Αν και για την επιλογή του αυτή είναι βέβαιο ότι θα βρει σφοδρή αντίδραση από τις δυνάμεις της Δεξιάς. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Γερουσίας και στέλεχος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, Ζεράρ Λαρσέ, υποστήριξε ήδη πως για το κόμμα του δεν τίθεται θέμα ανάκλησης ή παύσης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
«Η πρώτη προτεραιότητα είναι να ανταποκριθούμε στο ερώτημα για τις συντάξεις που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο» τόνισε ο Μπαϊρού κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν εκτενώς τις αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν και πιθανή αναίρεση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης. Όμως, έθεσε ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι πως οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά του κράτους.
Η δεύτερη είναι πως έθεσε ένα αυστηρό χρονικό όριο για τη διαπραγμάτευση, συνολικά τρεις μήνες, πέραν του οποίου εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, το τωρινό σχέδιο θα εφαρμοστεί ως έχει.
«Ελπίζω πως θα επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά αν οι (κοινωνικοί) εταίροι αποτύχουν, η τωρινή μεταρρύθμιση θα συνεχίσει να ισχύει» ξεκαθάρισε.
Ο προϋπολογισμός και τα υπέρογκα χρέη
Ο προϋπολογισμός του ’25
Στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι αναγκαστικά η επικύρωση του προϋπολογισμού του 2025, που έχει μείνει σε εκκρεμότητα λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Το προηγούμενο δημοσιονομικό πλάνο ουσιαστικά απορρίφθηκε, καθώς οι προτάσεις Μπαρνιέ για αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών με στόχο την πτώση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ από το 6,1% που βρέθηκε το 2024, ήτοι σε διπλάσια επίπεδα από το όριο που απαιτούν οι Βρυξέλλες, ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες και πυροδότησαν την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.
Αυτή τη φορά ο Μπαϊρού κατέβασε τον πήχη θέτοντας έναν λιγότερο φιλόδοξο (αλλά ρεαλιστικό) στόχο για μείωση του ελλείμματος γύρω στο 5,4% φέτος. Όμως, ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο πως η μείωση των ελλειμμάτων είναι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης του.
«Όλα τα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καμία εξαίρεση, φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για ένα «θανατηφόρο ταγκό που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού».
Μάλιστα, σχολιάζοντας πως το χρέος «κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη Γαλλία» δεσμεύτηκε πως θα κάνει ότι μπορεί για τον περιορισμό του.
Πάντως, αναλυτές σχολίασαν πως αντίστοιχη επί τα χείρω αναθεώρηση και των εκτιμήσεων της νέας κυβέρνησης για τους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1,1% στο 0,9% περιπλέκει αναμφισβήτητα το τοπίο.
Ο Μασκ και το “αχαλίνωτο πρόσωπο της νέας παγκόσμιας αταξίας”
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και μια αναφορά, στην νέα εποχή Τραμπ και τις απειλές που έχει ήδη εκτοξεύσει ο Αμερικανός πρόεδρο όπως και τα όσα έχει δηλώσει ο στενός συνεργάτης του Έλον Μασκ, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής στη Γαλλία βρίσκεται στα χέρια του Εμανουέλ Μακρόν.
«Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα. Αυτές οι μεγάλες δυνάμεις, τις οποίες σεβόμαστε, είναι στο χέρι μας να τους δείξουμε ποιοι είμαστε, διότι αν δεν δείξουμε αποφασιστικότητα, θα το ξεχάσουν» υποστήριξε.
Όσον αφορά τον Μασκ, σχολίασε πως αποτελεί «το αχαλίνωτο πρόσωπο αυτής της νέας παγκόσμιας τάξης, ή καλύτερα αυτής της νέας παγκόσμιας αταξίας, που απειλεί τις ισορροπίες μας και όλους τους κανόνες ευπρέπειας».
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΣΦΑ: Κυρίαρχο το Αμερικανικό LNG το 2024 δεύτερο το Ρωσικό αλλά με μειωμένες ποσότητες (γράφημα)
Αυτά τα βακτήρια βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα