search icon

Ευρώπη

Γαλλία: Απειλή για απεργίες και διαδηλώσεις τον Ιανουάριο για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από το τέλος του χειμώνα, ενώ προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 - 65 έτη

Για κινητοποιήσεις και απεργίες από τον Ιανουάριο στην περίπτωση που η κυβέρνηση «επιμείνει να περάσει την κακή μεταρρύθμιση» στο συνταξιοδοτικό, προειδοποιεί το συνδικάτο CGT στη Γαλλία, μαζί με την Αριστερά και τους οικολόγους, που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά του εκρηκτικού σχεδίου αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια.

Η γαλλική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει το σχέδιο μεταρρύθμισης σήμερα, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την παρουσίαση για τις 10 Ιανουαρίου 2023, επικαλούμενος την ανάγκη συνέχισης των διαβουλεύσεων με ορισμένα συνδικάτα και κόμματα.

«Είναι ακατανόητο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει μόνος του το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, στο Sud Radio. «Προς το παρόν, η συζήτηση περιορίζεται στο να μας λέει: “Θέλουμε να αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης” στα 65 χρόνια», είπε καταγγέλλοντας τον Εμανουέλ Μακρόν για δογματική στάση.

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε ότι συζητά συστηματικά με τα άλλα συνδικάτα και προειδοποίησε: «Θα υπάρξουν απεργίες τον Ιανουάριο, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να θέλει να επιβάλει μια κακή μεταρρύθμιση».

Χθες το βράδυ, οι οκτώ βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Γαλλία (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU) και πέντε οργανώσεις νεολαίας δημοσίευσαν ανακοίνωση, στην οποία επαναδιατυπώνουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι βουλευτές του συνασπισμού Nupes της Αριστεράς εμφάνισαν σήμερα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση κοινό μέτωπο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, χωρίς να παρουσιάσουν κοινές ενέργειες ή προτάσεις.

Συμβολικά, για να τονιστεί η ενότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων της Αριστεράς και των οικολόγων, την συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος τηρεί συνήθως αποστάσεις από το Nupes.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι για να πούμε όχι στην σύνταξη στα 64 ή στα 65, όχι σε οποιαδήποτε ηλικιακή ρύθμιση, περιλαμβανομένου του αριθμού των τριμήνων ασφάλισης», επέμεινε. Στο κοινό προεκλογικό πρόγραμμα, ο συνασπισμός Nupes πρότεινε «την επιστροφή του ηλικιακού ορίου των 60 ετών για όλες και όλους, έπειτα από σαράντα έτη ασφάλισης».

Η σοσιαλίστρια γερουσιαστής Μονίκ Λυμπέν έκανε λόγο για μια «βαθιά άδικη μεταρρύθμιση»: «Το Συμβούλιο Συντάξεων έγραψε ξεκάθαρα ότι οι σημερινές μας συντάξεις δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν κάποιες οριακές διορθώσεις, αλλά σήμερα, η κυβέρνηση δραματοποιεί την κατάσταση».

Μέχρι σήμερα, κάθε πλευρά έχει κάνει τις προτάσεις της: Η Ανυπότακτη Γαλλία καλεί σε κινητοποίηση στις 21 Ιανουαρίου, με τους κομμουνιστές να ζητούν την οργάνωση «μεγάλων συγκεντρώσεων» και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου «πριν από το τέλος του χειμώνα», προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έως 65 έτη. Η αντίδραση στο σχέδιο προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις στην Γαλλία στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ράλι στο πετρέλαιο «βλέπει» η ΙΕΑ – Γιατί οι τιμές θα τραβήξουν την ανηφόρα

ΕΚΤ: Πάνω από το 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τα επόμενα 3 χρόνια

Σε «ρόλο τροχαίας» η εφορία για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

 

Exit mobile version