Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος και πιο προφανής αφορά σε αυτές που αναγκάστηκαν να περιορίσουν ή να εγκαταλείψουν πλήρως τις δραστηριότητες στη Ρωσία.
Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι: H εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, οι διαταραχές στις γραμμές τροφοδοσίας, ακόμα και η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.
Η συντακτική ομάδα των Financial Times πραγματοποίησε μια ενδελεχή μελέτη στις ετήσιες εκθέσεις 609 επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη για το 2022. Από αυτήν προέκυψε ότι 176 επιχειρήσεις ανακοίνωσαν άμεσες ζημιές στα αποτελέσματά τους λόγω της εξόδου από τη ρωσική αγορά. Συνολικά, το κόστος αυτών των ζημιών υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι υπόλοιπες 433 ανέφεραν έμμεσες επιπτώσεις στα κέρδη τους, που προέκυψαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής ή τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Προφανώς, αυτό το κόστος είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί σε απόλυτους αριθμούς.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που δίνουν μια αρκετά καθαρή εικόνα και οι Financial Times παραθέτουν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Ryanair, εκτίμησε ότι θα χάσει έως και 2 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 ως αποτέλεσμα της ακύρωσης όλων των πτήσεων από και προς την Ουκρανία.
Η Saint-Gobain, γαλλικός όμιλος δομικών υλικών, δήλωσε ότι είχε υποστεί, σε ετήσια βάση, αύξηση κόστους ενέργειας και πρώτων υλών κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Telia, σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε ότι το ενεργειακό της κόστος αυξήθηκε κατά περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ το 2022.
Η Georg Fischer, ελβετική εταιρεία σωληνώσεων, σημείωσε ότι μια αύξηση μόλις 25% στον λογαριασμό της ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον κόστος. Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα του ολλανδικού ομίλου σούπερ μάρκετ Ahold Delhaize, που ανέφερε «αύξηση του κόστους σε όλη την αλυσίδα αξίας, καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεις εργατικού δυναμικού».
Αυτές οι εξελίξεις έπληξαν «τις αποτιμήσεις του ισολογισμού, τα αποτελέσματα και τις ταμειακές ροές. Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει κυρίως τις υποχρεώσεις μισθώσεων της εταιρείας, τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και τις προβλέψεις αυτοασφάλισης και η αύξηση των τιμών αυξάνει την πίεση στα περιθώρια κέρδους». Με άλλα λόγια, σχεδόν καμία πλευρά της επιχείρησης δεν έμεινε ανέγγιχτη.
Κυβερνοεπιθέσεις και απομάκρυνση από τα βιώσιμα προϊόντα
Ενδεικτική της εκτόξευσης των κυβερνοεπιθέσεων μετά την έναρξη του πολέμου είναι η περίπτωση της Γερμανίας. Πάνω από το 10% των γερμανικών εταιρειών έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης ή παρόμοιου περιστατικού ασφάλειας το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ένωσης Τεχνικής Επιθεώρησης (TÜV), στην οποία συμμετείχαν 501 επιχειρήσεις.
«Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο δεν αποτελούν πλέον εξαίρεση στη γερμανική οικονομία, είναι ο κανόνας και η καθημερινότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της TÜV, Γιοχάνες Μπούσμαν. «Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά γερμανικών εταιρειών έχει αυξηθεί.
Παράλληλα με τις συγκρούσεις στα πεδία των μαχών, ένας κυβερνοπόλεμος λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο –και όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και εδώ σε εμάς», είπε ο Μπούσμαν και προσέθεσε ότι κυβερνοεπιθέσεις σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και στην εταιρεία όπλων Rheinmetall «δεν είναι τυχαίες».
Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν προκαλούν ζημιές μόνο λόγω της διαταραχής της λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά αναγκάζουν τις διοικήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας. Τέλος, μια ισχυρά ανησυχητική τάση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακόλουθη εκτόξευση των τιμών, είναι η στροφή των καταναλωτών μακριά από βιώσιμα προϊόντα και η επιλογή πιο οικονομικών εναλλακτικών.
Mελέτη της ελβετικής startup ag-tech Varda διαπίστωσε ότι η κρίση κόστους ζωής έχει περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες για βιώσιμα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάση που επίσης καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε ακόμη
Το τοπ 5 των ξένων επισκεπτών – Πώς κινούνται Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη (πίνακας)
Τρέχουν να εισπράξουν παλιά πρόστιμα και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας
Μητσοτάκης: Ραντεβού με UEFA και Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Μαξίμου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ