search icon

Ευρώπη

Φουντώνουν οι υποψίες για σαμποτάζ στο υποθαλάσσιο καλώδιο Γερμανίας – Φινλανδίας

Κοινή ανακοίνωση από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών - Στο ζήτημα ενεπλάκη και το Βίλνιους, που υιοθετεί πιο επιθετική στάση περί δολιοφθοράς, καθώς από την Κυριακή έχει διαπιστωθεί ζημιά και σε κοντινό καλώδιο μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας

Μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η… περίεργη υπόθεση της ζημιάς που έχει υποστεί το υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας, που φαίνεται να οφείλεται σε «εξωγενείς παράγοντες» παραπέμποντας έτσι σε υποψίες σαμποτάζ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία τους αλλά και τις υποψίες που έχουν δημιουργηθεί, προσθέτοντας ότι ενδελεχής έρευνα για το θέμα που προέκυψε το πρωί της Δευτέρας έχει ήδη ξεκινήσει.

Πάντως, η διαχειρίστρια εταιρεία Cinia Oy έχει αρνηθεί για την ώρα πως πρόκειται με βεβαιότητα για δολιοφθορά, προσθέτοντας πως κάποιο αλιευτικό ή η άγκυρα ενός πλοίου θα μπορούσαν να αποτελούν πιθανή αιτία. Σίγουρα, ωστόσο, οφείλεται σε κάποιο εξωγενή παράγοντα.

«Μπορούμε να πούμε πως τέτοια ζημιά δεν συμβαίνει δίχως κάποιου είδους εξωγενή παράγοντα» τόνισε σε δηλώσεις της ο CEO της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση η ζημιά χρειάζεται έως και 15 ημέρες να επισκευαστεί.

Το καλώδιο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, που είναι γνωστό ως C-Lion1, ξεκινά από το Ελσίνκι και φτάνει στο Ρόστοκ της Γερμανίας και είναι συνολικού μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Τέθηκε σε λειτουργία το 2016 .

Οι φινλανδικές αρχές αναφέρουν ότι από τη χώρα προς το εξωτερικό υπάρχουν πολλαπλές συνδέσεις, με τη ροή να έχει εκτραπεί μέσω Σουηδίας, οπότε ο μέσος χρήστης δεν πρόκειται να δει ορατή διαφορά.

Σημειωτέον, πάντως, ότι ζημιά έχει υποστεί και γειτονική καλωδιακή σύνθεση (περίπου στα δέκα μέτρα απόσταση) μεταξύ της Λιθουανίας και της Σουηδίας. Η Telia Lietuva AB, η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Λιθουανίας, ανακοίνωσε την εν λόγω ζημιά στο δικό της καλώδιο ήδη από χθες, Κυριακή.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τις αρχές της Γερμανίας και της Φινλανδίας, η Λιθουανία είναι πιο επιθετική στη στάση που έχει υιοθετήσει με τον τεχνολογικό επικεφαλής του δικτύου LRT να δηλώνει ανοιχτά «πως είναι σαφές πως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε μια άγκυρα που έπεσε τυχαία στην περιοχή».

Η όλη υπόθεση επανέφερε στην επιφάνεια τη ζημιά που είχαν υποστεί οι αγωγοί φυσικού αερίου NordStream, τον Σεπτέμβριο του 2022, που διαπιστώθηκε γρήγορα ότι οφειλόταν σε σαμποτάζ μετά από δύο διαδοχικές εκρήξεις. Μάλιστα, οι αγωγοί δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη.

Τότε τα αρχικά σενάρια «έδειχναν» ρωσικό δάχτυλο πίσω από το σαμποτάζ, όμως πιο πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έχουν «φωτογράφισει» Ουκρανούς στρατηγούς πίσω από τις εκρήξεις.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας

«Στοίχημα η ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό»

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Νέο εγχείρημα στα ακίνητα με τη «Bespoke Real Estate»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version