Περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων κληρονόμησε ο βασιλιάς Κάρολος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της περιουσίας του.
Ο πλούτος της βασιλικής οικογένειας προέρχεται από πηγές όπως μια επιχορήγηση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Το κοινό θα μάθει με ακρίβεια τι κληρονόμησε ο Κάρολος από την μητέρα του, τουλάχιστον 90 χρόνια μετά τον θάνατό της, αφού, όπως και οι διαθήκες άλλων βασιλικών μελών πριν από αυτήν, η διαθήκη της βασίλισσας έχει σφραγιστεί και κλειδωθεί σε ένα χρηματοκιβώτιο για εννέα δεκαετίες.
Ωστόσο, μια έκθεση του Forbes για τον πλούτο της μοναρχίας υπολόγισε την κληρονομιά του Καρόλου από τη Βασίλισσα σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά τα χρήματα δεν σταματούν εκεί.
Ως μονάρχης, ο Κάρολος αναλαμβάνει επίσης ιδρύματα που το Forbes εκτιμά ότι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά περιλαμβάνουν μια συλλογή ακινήτων, όπως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο του Ουίνδσορ, καθώς και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο τον Μάρτιο του 2022 αποτιμήθηκε σε 652,8 εκατομμύρια λίρες και ανήκει σε καταπίστευμα του μονάρχη.
Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του Καρόλου προέρχεται από το Sovereign Grant, μια ετήσια επιχορήγηση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.
Όπως αναφέρει το Insider, σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια από την επιχορήγηση, η βασιλική οικογένεια παραχωρεί τα κέρδη της από το Crown Estate -μια μεγάλη συλλογή γης και ακινήτων, που διαχειρίζεται ένας ανεξάρτητος οργανισμός- στο ταμείο, για να ωφελήσει τη βρετανική οικονομία.
Ποια ακίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά όχι να πουληθούν
Το Forbes εκτίμησε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Καρόλου περιλάμβαναν χαρτοφυλάκιο ακινήτων 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο ο βασιλιάς δεν κατέχει προσωπικά αυτά τα ακίνητα, αλλά ανήκουν σε κάθε μονάρχη για τη διάρκεια της βασιλείας του και διατηρούνται για όλα τα μελλοντικά βασιλικά μέλη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν πραγματικά να πουληθούν.
Το Forbes εκτίμησε ότι μόνο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αποτιμούνται στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Clarence House, που βρίσκεται επίσης στο Λονδίνο και φιλοξενεί για χρόνια τον Κάρολο και την Καμίλα, εκτιμάται στα 72 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αμύθητης αξίας ακίνητα που μπορεί να απολαμβάνει η βασιλική οικογένεια με τον Κάρολο, να είναι σχεδόν σίγουρο πως με το θάνατο της Ελισάβετ, του δόθηκαν ιδιωτικές συλλογές τέχνης και κοσμημάτων, σπάνια γραμματόσημα και όποιες προσωπικές επενδύσεις έκανε η ίδια.
Ο Κάρολος έχει δημιουργήσει επίσης μια μικρή περιουσία ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εν ζωή καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι πίνακες του βασιλιά έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Μόνο το διάστημα 1997 με 2006, ο Κάρολος κέρδισε περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των εκτυπώσεων των υδατογραφιών του.
Να σημειωθεί ότι αυτές είναι μόνο μερικές από τις πηγές εισοδήματος του νέου βασιλιά της Αγγλίας, ενώ είναι λογικό κάποιες άλλες να μείνουν για πάντα εντός των πλαισίων του παλατιού. Ακόμη και έτσι, σημαντικό είναι το γεγονός, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων, αξιοποιείται σε φιλανθρωπίες.
Διαβάστε ακόμη
«Βουτιά» 3,4% για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάρτιο
ΕΕ: Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ