search icon

Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Το παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο στις Βρυξέλλες

«Δεν περιμένω να μην υπάρξει συμφωνία. Διακυβεύονται πάρα πολλά»  δηλώνει ο προεδρεύων του Συμβουλίου - Η «απειλή» της «μειοψηφίας αρνησικυρίας και η στάση της Γερμανίας - Αδιέξοδο και βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο αέριο – Nέο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου - 15 κράτη – μέλη απορρίπτουν το σχέδιο της Κομισιόν

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου σε ένα ακόμα έκτακτο Συμβούλιο, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (το λεγόμενο πλαφόν) στο φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται στον ολλανδικό κόμβο TTF (Title Transfer Facility).

Οι 27 υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν τότε σε μια συμφωνία ώστε να μπορέσουν να την επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) οι οποίοι θα συναντηθούν στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο της ΕΕ (ενέργειας) ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας (η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο), Ζόζεφ Σικέλα υπογράμμισε ότι «σήμερα είχα δύο επιλογές. Είτε να ξεκινήσω τη συνάντηση, στο πλαίσιο “τι συμφωνούμε, που διαφωνούμε” και να την λήξουμε αμέσως και να επιστρέψουμε στις χώρες μας, είτε να αναλάβω την πολιτική μου ευθύνη ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ενέργειας. Ως εκ τούτου, η πρότασή μου ήταν να συμφωνηθεί το περιεχόμενο των δύο κανονισμών. Συζητούσαμε σήμερα ώστε να μην χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις και να επισφραγιστεί επισήμως η συμφωνία μαζί με την πρόταση διατήρησης της τιμής του φυσικού αερίου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι σήμερα στέλνουμε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας. Δεν ανοίγουμε ακόμα τη σαμπάνια, αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στις καταρχήν συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα για τις προμήθειες φυσικού αερίου και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις εσωτερικές μεταφορές, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κομισιόν να προτείνει τους δύο αυστηρούς όρους για την επιβολή πλαφόν, λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εισαγωγή ΥΦΑ, το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Το παρασκήνιο

Το αδιέξοδο δημιουργήθηκε καθώς 15 κράτη – μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υποστήριξαν ότι τα τρία κείμενα της δέσμης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (επιτάχυνση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κοινή πλατφόρμα αγοράς και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών, όσο και η επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Η ομάδα των «δεκαπέντε» αυτών χωρών θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τις όλες συζητήσεις σχηματιζοντας την λεγόμενη «μειοψηφία αρνησικυρίας», μια διαδικασία κατά την οποία τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου μπορούν να μπλοκάρουν μια πρόταση της Επιτροπής.

Οι 15 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας – που είχαν συνυπογράψει την επιστολή τον Σεπτέμβριο υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου για το φυσικό αέριο είχαν μια σύντομη συνάντηση πριν το Συμβούλιο και συμφώνησαν σε μια ενιαία θέση, να μην αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν ως έχει. Πρόταση που η Πολωνή Υπουργός Περιβάλλοντος, Άνα Μόσκβα, χαρακτήρισε ως «ένα αστείο».

Η Γερμανία, η οποία ηγείται της ομάδας των χωρών που αντιτίθενται στο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου, εμφανίζεται έτοιμη για διαπραγματεύσεις, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Σβεν Γκίγκολντ «η πρόταση που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ήδη ένα είδος συμβιβασμού, αλλά χρειάζονται κάποιες μικρές αλλαγές, αλλά συνολικά πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η θέση της Ολλανδίας είναι πιο αυστηρή. Για το Άμστερνταμ, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέχει «μεγάλο κίνδυνο να ζημιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια του εφοδιασμού και επίσης η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Εσθονία, καθώς για το Ταλίν «η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι θεμελιώδης. Η Εσθονία θα διαπραγματευτεί την πρόταση της Επιτροπής. Η πρόταση ανώτατου ορίου τιμών στο τραπέζι είναι θετική, αλλά ο μηχανισμός πρέπει να είναι προσωρινός και να ενεργοποιείται μόνο με πραγματικά, εξαιρετικά υψηλές τιμές».

Παρόλο που το σχέδιο της Κομισιόν καταψηφίστηκε ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές οι 27 υπουργοί συμφώνησαν ανεπίσημα στα σχέδια της Επιτροπής για επιτάχυνση της έγκρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε ένα πακέτο αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση που περιλαμβάνει σχέδια για κοινή αγορά φυσικού αερίου και μέτρα αλληλεγγύης για τη διασφάλιση της ανταλλαγής προμηθειών φυσικού αερίου εντός της ΕΕ

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 5×5 και «έπιασε» τις 920 μονάδες

Τέλος στον «ανέμελο» χειμώνα – Προ των πυλών το πρώτο «κρας τεστ» του ενεργειακού συστήματος

Γερμανία: Πρόσω ολοταχώς στην ύφεση – Σε υψηλό 30 ετών το spread μεταξύ 2ετούς και 10ετούς ομολόγου

Exit mobile version