«Είναι σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα στους απλούς Ρώσους πολίτες ότι οι ηγέτες τους δολοφονούν κόσμο στην Ουκρανία. Πρέπει να το κατανοήσουν αυτό. Και πρέπει να αναλάβουν μέρος της ευθύνης».
Ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα, Jari Gustafsson, είναι κατηγορηματικός. Μιλώντας στο newmoney, τονίζει ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα, την ώρα που χιλιάδες αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία.
«Διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών στηρίζει την ηγεσία» σημειώνει. «Ή αν δεν τη στηρίζει, απλά δεν ενδιαφέρεται για τον πόλεμο. Μειώνοτας τη δυνατότητα των Ρώσων πολιτών να περάσουν τα σύνορα, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στους απλούς Ρώσους ότι οι ηγέτες τους σκοτώνουν ανθρώπους στην Ουκρανία και αυτό δεν είναι ανεκτό».
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Ρωσία. Η διέλευση μέσω των χερσαίων συνόρων είναι ο μόνος τρόπος για τους Ρώσους να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Χιλιάδες διασχίζουν τα σύνορα είτε με τη Φινλανδία, είτε με κάποια άλλη από τις χώρες της Βαλτικής, με την οποία η Ρωσία μοιράζεται χερσαία σύνορα. Στις αρχές του πολέμου, πολλοί το έκαναν για να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι περισσότεροι θέλουν απλά να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ή να πάνε για ψώνια.
Οι εικόνες των Ρώσων τουριστών που ταξιδεύουν και ψωνίζουν ανέμελοι, την ώρα που η τραγωδία στην Ουκρανία συνεχίζεται, προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και την αντίδραση των χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Στη Φινλανδία, όπου από τις αρχές του πολέμου έχουν εκδοθεί συνολικά 90.000 τουριστικές βίζες σε Ρώσους και μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο εκδόθηκαν 30.000 βίζες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «κόβει» τις βίζες στο 1/10.
Οι χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία και Φινλανδία) προσπάθησαν να λάβουν κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για την απαγόρευση έκδοσης βίζας από χώρες της ΕΕ προς τους Ρώσους πολίτες. Όμως, αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα, όπου συζήτησε το θέμα, ακούστηκε το επιχείρημα ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες για τους απλούς πολίτες.
«Φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ληφθεί απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει ο Jari Gustafsson. «Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία ότι δεν θέλουν να τιμωρήσουν τους απλούς Ρώσους, που στην πραγματικότητα δεν εμπλέκονται με τον πόλεμο.
Εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι -παρότι οι απλοί Ρώσοι δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία- πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς, απλά, δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Και πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης».
Η στάση της Ελλάδας
Οι «5» της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία και Φινλανδία) εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να επιβάλλουν περιφερειακό «μπλόκο» στους Ρώσους, απαγορεύοντας τη διέλευσή τους από τα σύνορα. Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» την πολιτική των χωρών που εκδίδουν ακόμα τουριστικές βίζες στους Ρώσους, υποστηρίζοντας ότι «κερδίζουν χρήματα από μία επιτιθέμενη χώρα».
Ρωτήσαμε από τον Φινλανδό πρέσβη αν συμμερίζεται αυτή την άποψη.«Σε κάποιον βαθμό, ναι», απαντά ο Jari Gustafsson. «Σε κάθε κρίση, βλέπουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν, είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο, είτε σε άλλο. Και σε αυτή την κρίση, υπάρχει αυτή η διάσταση».
Όσο για την Ελλάδα, ο Φινλανδός πρέσβης επαινεί τη στάση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας: «Βλέπω ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία κρατάει αποστάσεις από τους Ρώσους τουρίστες, αρκετά αποτελεσματικά. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλος. Το αντίθετο, η ίδια η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας έχει προσπαθήσει να βρει νέες αγορές για να αναπληρώσει το κενό των Ρώσων τουριστών. Και αυτό το σέβομαι».
Διαβάστε ακόμη
Kαύσιμα: «Τρύπες» στο σύστημα εισροών-εκροών κλείνει η ΑΑΔΕ
Νίκος Καραμούζης στο newmoney: Στα τρόφιμα το επόμενο «χτύπημα»
Gazprom: Η επαναλειτουργία του Nord Stream εξαρτάται από τη Siemens Energy