Κινητά τηλέφωνα που ανήκαν σε διπλωμάτες στη Φινλανδία παρακολουθούνταν με τη βοήθεια του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Το Pegasus βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με περίπου 50.000 στόχους παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών ήταν δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αντιφρονούντες και πολιτικοί, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Μπορούμε τώρα να βεβαιώσουμε ότι υπήρχε στα κινητά μας ένα λογισμικό παρακολούθησης», ανέφερε ο υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, Μάτι Παρβιάινεν.
Τα εν λόγω κινητά χρησιμοποιούνταν από διπλωμάτες που είχαν την έδρα τους στο εξωτερικό. Το υπουργείο δεν θέλησε να ανακοινώσει πόσοι ήταν οι στόχοι, ούτε διευκρίνισε αν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα εκείνων που τους παρακολουθούσαν.
«Κάνουμε κάποιες υποθέσεις» για το χρονικό διάστημα που παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, πρόσθεσε ο Παρβιάινεν.
Η ισραηλινή εταιρεία NSO, προϊόν της οποίας είναι το Pegasus, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί σε μια ενδεχόμενη έρευνα των Αρχών στη Φινλανδία. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ έβαλαν την NSO στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που «απειλούν την ασφάλεια του κράτους».
Τα «έξυπνα τηλέφωνα» που μολύνονται από το Pegasus μετατρέπονται σε κατασκοπευτικά εργαλεία και έτσι ο χρήστης του λογισμού μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα του κατόχου, να δει τις φωτογραφίες του, να εντοπίσει την τοποθεσία του, ακόμη και να ενεργοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή εν αγνοία του.
Η NSO είχε διαβεβαιώσει ότι πουλάει το λογισμικό της μόνο σε «νόμιμους οργανισμούς» που εφαρμόζουν τον νόμο και χρησιμοποιούν τα συστήματά της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.
Διαβάστε ακόμη
ΔΝΤ: Έρχονται αναταράξεις στις αγορές λόγω Fed
Γιατί οι εφοπλιστές δεν πουλάνε τα υπερήλικα πλοία τους για παλιοσίδερα
Πανεπιστήμια: Υποτροφίες έως 6.000 ευρώ – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες