search icon

Ευρώπη

Figaro για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία: Οι «τεμπέληδες» του ευρώ παίρνουν εκδίκηση

Η Le Figaro «αποθεώνει» Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα για τη δημοσιονομική τους σοβαρότητα

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε ανάλυση για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που είχαν κατηγορηθεί ως “τεμπέληδες” στο παρελθόν με αφορμή την σύνοδο κορυφής του ECOFIN (των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης) που διεξάγεται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη για τη μεταρρύθμιση των οικονομικών κανόνων.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται «Οι τρεις χώρες δίνουν μαθήματα δημοσιονομικής σοβαρότητας στην υπόλοιπη ευρωζώνη». Στον αντίποδα τονίζει ότι η Ευρώπη «αγωνίζεται να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της».

Όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία είχαν το προσωνύμιο «PIGS» (δηλαδή γουρούνια) ενώ είχαν κατηγορηθεί ότι «τεμπέλιαζαν» σε σχέση με τα κράτη του βορρά. Σήμερα φαίνεται ότι δίνουν μαθήματα οικονομικής διαχείρισης στους άλλοτε ισχυρούς της Ευρώπης.

Ως πρώτο παράδειγμα αναφέρει την την Ιρλανδία, η οποία, μη ξέροντας τι να κάνει με το δημοσιονομικό πλεόνασμα δημιούργησε δύο κρατικά ταμεία για να επενδύσει στο μέλλον.

Η Πορτογαλία, της οποίας η αριστερή κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα μπόρεσε να δημιουργήσει άνετα πλεονάσματα ενώ για την Ελλάδα αναφέρει ότι σέβεται τους κανόνες για το έλλειμμα και μειώνει το χρέος ρεκόρ της, με μεγάλη ταχύτητα.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τις υποσχέσεις της Ισπανίας για επιστροφή στο όριο του 3% το επόμενο έτος, εν αντιθέσει με την Ιταλία, που παραμένει ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωζώνης, αλλά και τη Γαλλία, η οποία, όπως σημειώνει, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαιρ, βρίσκεται επίσης στο στρατόπεδο των «κακών μαθητών» και ως εκ τούτου, εάν οι κανόνες αποκατασταθούν πραγματικά στις αρχές του επόμενου έτους, θα είναι μία από τις επτά χώρες, που «θεωρητικά θα έπρεπε, σύμφωνα με μελέτη της HSBC, να βρεθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» από την Επιτροπή, μαζί με Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβενία και Σλοβακία ή τη Μάλτας.

Καταλήγοντας, η δημοσιογράφος κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» για τα δημόσια οικονομικά, που δημιουργεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και το κόστος του κρατικού δανεισμού στις αγορές, καθώς προκαλείται ένας φαύλος κύκλος λιτότητας, τον οποίον βίωσε η Ευρώπη μεταξύ 2012 και 2015, όπου Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία πλήρωσαν βαρύ τίμημα, και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να αποφύγουν οι κυβερνήσεις πάση θυσία.

Διαβάστε ακόμη

Τι συμβαίνει με το «στοιχειωμένο» έργο για το τραμ του Πειραιά: Πρόστιμα, κόντρες και εμπλοκές 

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση – Τι θα γίνει με τη κατώτατη αμοιβή

Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες (που συνήθως αφήνουμε) πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version