search icon

Ευρώπη

FAZ: Η «ασύμμετρη» ασφάλεια στα ελληνικά σύνορα

Η συζήτηση σχετικά με την προσφυγική «Βαλκανική οδό» φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ - Τι αναφέρει για τις τουρκικές προκλήσεις

Η συζήτηση σχετικά με την προσφυγική «Βαλκανική οδό» φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, ο αριθμός «παράτυπων εισόδων» μεταναστών και προσφύγων μέσω Βαλκανίων στη Γερμανία δείχνει να αυξάνεται και πάλι. Η εφημερίδα εστιάζει συγκεκριμένα και στην ελληνική πολιτική προστασίας των συνόρων: «Προκειμένου να κρατήσει τους αριθμούς σε χαμηλό επίπεδο, η Ελλάδα έχει στηριχθεί σε μια πολιτική που θα μπορούσε να ονομαστεί „ασύμμετρη προστασία των συνόρων”. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες παρεμποδίζονται από το να εισέλθουν στη χώρα με ισχυρά (ή ακόμη και παράνομα) μέσα, τόσο διά θαλάσσης, όσο και διά ξηράς. Η πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων (pushbacks) από την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και συνεπώς και το ελληνικό Δίκαιο είναι παράνομη, έχει καταγραφεί πολλές φορές. Ωστόσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται συστηματικά. Όσοι κατορθώσουν πλέον να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας, δεν παρεμποδίζονται ενεργά από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό τοn βορρά».

Εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης των συνόρων στον Έβρο

Το σύνθημα των χωρών της Βαλκανικής οδού θα μπορούσε να είναι «Μην εμποδίζετε τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα. Ειδικά αν θέλουν να πάνε στη Γερμανία», σχολιάζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως «στο πλαίσιο αυτής της ασύμμετρης ασφάλειας των συνόρων, η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει τον φράχτη στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία». Σύμφωνα με την FAZ, πρόκειται για «ένα πολιτικό μήνυμα εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς όπως ισχύει σχεδόν παντού, η σκληρή άμυνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης είναι δημοφιλής και στην Ελλάδα. Ακόμη και επί της πρωθυπουργίας του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα δεν ήταν καλές. Ωστόσο με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο», αναφέρει η εφημερίδα.

Το RND για τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά

«Σε ομιλία του την Κυριακή προς τους Ελληνοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καταφέρθηκε σκληρά εναντίον της ΕΕ και της πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Τουρκία», γράφει ο Γκερντ Χέλερ στην ιστοσελίδα Redaktionsnetzwerk Deutschland, αναφερόμενος στον χαιρετισμό του Αναστασιάδη στα πλαίσια αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Μόρφου στον Αστρομερίτη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, η απειλή του Ερντογάν «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο αυτολεξεί και στο παρελθόν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Μάλιστα, «η φράση αυτή είναι κάτι σαν σλόγκαν στην Τουρκία, από τότε που τα  τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού».

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Ελλάδα αναφέρει πως «τουρκικά πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν αρκετές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την Κίναρο, την Κανδελιούσα και τα Τριανίσια το Σαββατοκύριακο. (…) Άλλα ελληνικά νησιά που επισκέπτονται όλο και συχνότερα πιλότοι του τουρκικού στρατού σε αναγνωριστικές πτήσεις είναι το Αγαθονήσι, όπου κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι και το Φαρμακονήσι, με μόλις δώδεκα κατοίκους. Τα νησιά αυτά θεωρούνται από ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα ως πιθανοί στόχοι για μια τουρκική εισβολή».

Διαβάστε περισσότερα: DW

Exit mobile version