Η πρωτοκαθεδρία που επιδιώκει ο επικεφαλής της ξενοφοβικής ιταλικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να επιτύχει στην παράταξη των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, που ενωμένα όλα υπό την καθοδήγησή του θα αντιταχθούν στις Βρυξέλλες, αμφισβητείται έντονα στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Κι η προσωπικότητα που απειλεί τα πρωτεία του Σαλβίνι δεν είναι η Γαλλίδα σύμμαχός του Μαρί Λεπέν, μολονότι το κόμμα της Rassemblement National φαντάζει πιθανό ότι θα κερδίσει την παράταξη «Εμπρός Δημοκρατία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο νέος «αστέρας», που ενδέχεται να γεννηθεί από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ακούει στο όνομα Νάιτζελ Φάρατζ, ιδίως εάν επιβεβαιώσει και στην κάλπη τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που του πιστώνουν ένα ποσοστό άνω του 30%.
Στην περίπτωση αυτή, ο Φάρατζ όχι μόνον θα επιβληθεί στην βρετανική πολιτική κονίστρα, υπερφαλαγγίζοντας τους καταρρέοντες Συντηρητικούς της Τερέζας Μέι, όπως και τους Εργατικούς που εμφανίζονται να μην ενισχύονται πάνω από το καταγραφόμενο στις έρευνες 20%, αλλά θα καταστεί και το μεγαλύτερο σε ψήφους κόμμα, εάν η Λέγκα δεν κατορθώσει να ξεπεράσει κι αυτή το 30% στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, όπως υποδεικνύουν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις.
Συνεπώς, μέσα σε λίγες ημέρες, ο Σαλβίνι ενδέχεται να μην αποτελεί τον πόλο έλξης του ενδιαφέροντος για τους λαϊκιστές και ακροδεξιούς της Ευρώπης στη σταυροφορία τους κατά των Βρυξελλών. Ήδη στους κύκλους αυτούς κυκλοφορεί η φήμη πως το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’ (Alternative fur Deutchland , Afd), ‘φλερτάρει’ με την προοπτική να ακολουθήσει τον Φάρατζ, αντί του Σαλβίνι, στη δημιουργία μίας νέας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Λυδία λίθος για όλες τις εξελίξεις θα αποτελέσουν τα ποσοστά που θα αναδείξουν οι κάλπες την Κυριακή. Στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου τόσο το κόμμα του Φάρατζ όσο και το Afd ανήκαν στην ίδια ευρωομάδα Efdd, μαζί με το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο όμως τώρα επιδιώκει να ακολουθήσει μία πολιτική με μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, επιδιώκοντας να σχηματίσει δική του ομάδα.
Προς ώρας η πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει ο Φάρατζ δεν είναι γνωστή, ακόμη και εάν οι νεολαίοι του κόμματός του για το Brexit, ήσαν παρόντες στη σύνοδο των «νέων εθνικιστών», που είχε οργανώσει τον Μάρτιο στη Ρώμη ο ΓΓ της νεολαίας της Λέγκας Αντρέα Κρίπα. Ωστόσο, ούτε ο Φάρατζ, ούτε και κάποιος από το επιτελείο του βρίσκονταν μεταξύ των διεθνών παρουσιών στο Μιλάνο το περασμένο Σάββατο, στην πρωτοβουλία για τα κόμματα του εθνικιστικού τόξου που είχε διοργανώσει ο Σαλβίνι.
Βέβαια, είναι επίσης πιθανό πως, παρά την επιτυχία των οπαδών του Brexit, η παρουσία του Φάρατζ, όπως και όλων των Βρετανών ευρωβουλευτών, στις Βρυξέλλες να διαρκέσει λίγο, εάν υλοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, έστω και χωρίς συμφωνία. Όμως τούτο θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της Μέι και την παραίτησή της, ή όχι. Αλλά ακόμη και τώρα η σημαία του σκληρού «no deal» που κυματίζει ο Φάρατζ τρομάζει πολλούς, τόσο στη Βρετανία, όσο και πέραν της Μάγχης, γιατί ουσιαστικά ναρκοθετεί το πεδίο μελλοντικής συνεργασίας που προσπαθούν να στρώσουν οι δύο πλευρές.
Βέβαια, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντιπαρέλθουν το χάος που ενδέχεται να προκληθεί από τις εκλογές στη Βρετανία με την επίκληση της πάγιας θέσης τους: «η θέση μας είναι σαφής: η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή, ή να επαναδιαπραγματευθεί. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, το μόνο που μπορούμε να αναθεωρήσουμε είναι η πολιτική διακήρυξη», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ένα όμως είναι βέβαιο: για το Brexit θα συνεχίζουμε να μιλάμε ακόμη για πολύ καιρό, ακόμη και μετά τις Ευρωεκλογές, και η «αντιευρωπαϊκή φωνή» του Φάρατζ θα εξακολουθήσει να ακούγεται και μέσα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, προσηλυτίζοντας ακόμη περισσότερους και επηρεάζοντας τα θέματα της πολιτικής ατζέντας.
Πηγή: huffingtonpost.it, ΑΠΕ-ΜΠΕ