search icon

Ευρώπη

Εξαιρέσεις στο μπλόκο των «παντοτινών χημικών» για κλάδους-κλειδιά σχεδιάζει η Κομισιόν

Στόχος η προστασία βασικών βιομηχανικών κλάδων και η ομαλή πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας - Τι αποκαλύπτει επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Reuters - Τι είναι τα PFAS και γιατί είναι τόσο σημαντικά

Εξαιρέσεις στην εφαρμογή της δρομολογούμενης απαγόρευσης στα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προστατέψει στρατηγικούς βιομηχανικούς κλάδους που είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει στοχευμένες εξαιρέσεις για τη συνέχιση της χρήσης PFAS από συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους, για τους οποίους το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα προκύψει από την απαγόρευση τους θα είναι μεγαλύτερο από τη μείωση του ρίσκου για την ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι καθολική απαγόρευση των «παντοτινών χημικών» μπορεί να θέσει σε κίνδυνο σημαντικές επενδύσεις προς τεχνολογικούς τομείς, όπως των ημιαγωγών και των μπαταριών, που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση των PFAS, ενώ διασφαλίζουμε την ασφάλεια των επενδύσεων προς τεχνολογικούς κλάδους-κλειδιά» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή που πρώτη αποκάλυψε η γερμανική Die Welt.

Άλλωστε οι γερμανικές βιομηχανίες είναι από αυτές που πιέζουν ασφυκτικά για ένα πιο χαλαρό πλαίσιο απαγόρευσης των PFAS, με αποτέλεσμα ακόμη και ο προερχόμενος από το κόμμα των Πρασίνων υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να έχει υποστηρίξει πως η κατάργηση τους θα πρέπει να είναι υπό προϋποθέσεις σταδιακή, εφόσον η χρήση τους μπορεί να γίνει χωρίς να κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Θυμίζουμε πως τα PFAS είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στις συσκευασίες τροφίμων διότι είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες, το νερό και το λίπος, αλλά και σε δεκάδες ακόμη προϊόντα από φάρμακα και υφάσματα μέχρι μηχανήματα και αυτοκίνητα. Όμως, είναι αναλόγως ανθεκτικές και λίαν επιβλαβείς, όταν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν δε, συνδεθεί με καρκίνους, βλάβες στο ήπαρ, προβλήματα γονιμότητας και παθήσεις του θυροειδούς.

Υπό την πίεση των διαπιστώσεων των ιατρικών ερευνών η ΕΕ ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο να διερευνά τη δυνατότητα δρομολόγησης μιας απαγόρευσης στη χρήση τους, που θα συνιστά μια από τις ριζικότερες νομοθεσίες για την ευρύτερη χημική βιομηχανία. Όμως, δεδομένων των αντιδράσεων από δεκάδες κλάδους και των επιπτώσεων στις οικονομίες το θέμα ακόμη παραμένει υπό… συζήτηση.

Διαβάστε ακόμη 

Πώς γλιτώσαμε το μπλακ άουτ το Πάσχα και γιατί θα συνεχιστούν οι περικοπές στην «πράσινη ενέργεια»

Μητσοτάκης στο protothema.gr: «Η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνίστρια στην ακρίβεια»

Ακίνητα: Χαμός στα συμβολαιογραφικά γραφεία με πάνω από 135.000 υποθέσεις μεταβιβάσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version