Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας χρονιάς καθώς η ανάπτυξη στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ ξεπέρασε τη συρρίκνωση στη μεταποίηση, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα, η οποία έδειξε επίσης ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 52,2 τον Μάιο από το 51,7 του Απριλίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.
Αν και ήταν λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,3, παρέμεινε πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Προς αύξηση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο
«Το φάσμα της ύφεσης έχει φύγει από το τραπέζι. Αυτό οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η ανάκαμψη διευρύνθηκε πρόσφατα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
«Συνολικά, ο τομέας των υπηρεσιών είναι πιθανό να εξασφαλίσει ότι η ευρωζώνη θα παρουσιάσει και πάλι θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε.
Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε οριακά στο 53,2 τον περασμένο μήνα από το υψηλό 11 μηνών του 53,3 τον Απρίλιο.
Μια άλλη έρευνα που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι η μακροχρόνια κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας ενδέχεται να φτάνει στο τέλος της. Ο δείκτης που μετρά τη μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε στο 47,3 τον Μάιο από 45,7 τον Απρίλιο.
Η βελτίωση της συνολικής ζήτησης ενίσχυσε την αισιοδοξία για το επόμενο έτος και ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στο 63,1 τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.
Αύξηση απασχόλησης και μείωση των πιέσεων στις τιμές
Οι καλύτερες προοπτικές ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να αυξήσουν το προσωπικό τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών.
Εν τω μεταξύ, οι συνολικές πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών. Αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να προχωρήσει αύριο σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
«Οι μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις είναι εμφανείς τόσο στο κόστος όσο και στις τιμές πώλησης», πρόσθεσε ο de la Rubia. «Ωστόσο, οι δείκτες τιμών PMI δεν δίνουν ακόμη τον τόνο, καθώς είναι ασυνήθιστα υψηλοί στο πλαίσιο της μάλλον αδύναμης οικονομικής κατάστασης».
Διαβάστε ακόμη
Μυτιληναίος: Ξαναγράφεται το story των ΑΠΕ- Tέλος στις επιδοτήσεις στα έργα και τις υψηλές αποδόσεις
GEKTERNA DiGiHub – Νέο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τη Microsoft
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ