search icon

Ευρώπη

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 9 μηνών η παραγωγή των εργοστασίων τον Φεβρουάριο

Η μεταποιητική δραστηριότητα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο η παραγωγή ήταν λίγο πάνω από το ουδέτερο σημείο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση

Στις 48,5 μονάδες υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη, από 48,8 τον Ιανουάριο, ωστόσο η παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάιο καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού συνέχισαν να ομαλοποιούνται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μεταξύ, δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή και θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική υγεία, ήταν στις 50,1 μονάδες σε σύγκριση με την ένδειξη του Ιανουαρίου που ήταν 48,9.

Συνολικά, οι ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης εξακολουθούν να επιβαρύνουν την παραγωγή των εργοστασίων, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Οι πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν και αυτή είναι τουλάχιστον μια θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αισιοδοξία τους επόμενους μήνες

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Κρις Ουίλιαμσον, «Μια οριακή αύξηση της παραγωγής που αναφέρθηκε από τα εργοστάσια της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο είναι ευπρόσδεκτη είδηση, η οποία αντιπροσωπεύει την πρώτη άνοδο από τον περασμένο Μάιο και μια περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης τάσης από το χαμηλό που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο».

«Η βελτιωμένη εικόνα της παραγωγής αντανακλά πρωτίστως μια βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού, με τις παραδόσεις στα εργοστάσια να επιταχύνονται κατά μέσο όρο σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2009. Λιγότερες ελλείψεις και καθυστερήσεις στις προμήθειες διευκόλυναν την υψηλότερη παραγωγή, επιτρέποντας στις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δυστυχώς, οι εισροές νέων παραγγελιών συνέχισαν να μειώνονται με αξιοσημείωτο ρυθμό, αντανακλώντας την επίμονη αδύναμη ζήτηση, καθώς οι δαπάνες των πελατών παρέμειναν υποτονικές. Οι πολιτικές μείωσης των αποθεμάτων οδήγησαν επίσης σε πτώση της ζήτησης για βιομηχανικές εισροές. Συνεπώς, η ζήτηση θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, εάν πρόκειται να διατηρηθεί η αύξηση της παραγωγής, σταματώντας την εξάρτηση από τα ανεκτέλεστα έργα.

Εν τω μεταξύ, ο συνδυασμός της βελτιωμένης προσφοράς και της συνεχιζόμενης αδύναμης ζήτησης – καθώς και οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας – συμβάλλει στην απότομη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, με το κόστος εισροών πρώτων υλών να αυξάνεται ελάχιστα τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια. Παρόλο που οι τιμές πώλησης των εργοστασίων συνέχισαν να αυξάνονται έντονα, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, αυτό εν μέρει αντανακλά τη συνήθη καθυστερημένη επίδραση των μεταβολών στο κόστος που τροφοδοτούν τις τιμές παραγωγής».

Διαβάστε ακόμη

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Φοιτητές οι περισσότεροι τραυματίες, λέει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

Μαρτυρία σοκ από επιβάτες: «Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές… Μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος;»

Η εσωτερική ίντριγκα με τον Πολάκη, ο υποψήφιος Βρυξελλών, η ζαλάδα της ΕΕ με την Coca Cola και οι πωλήσεις Θεοδωρίδη στην Intracom

Exit mobile version