Σε επίπεδα συρρίκνωσης βρέθηκε και τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης, με ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι μακριά ακόμη καθώς η ζήτηση μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό της φέτος.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index) που καταρτίζει η S&P Global για τη HCOB, διαμορφώθηκε στο 45,8 από το 45,7 της προκαταρκτικής εκτίμησης.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης, ενώ ο δείκτης είχε κινηθεί στο 45,6 τον Ιούλιο.

Στα αρνητικά στοιχεία της έρευνας ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο υποδείκτης των παραγγελιών υποχώρησε στο 43,3 από το 44,1 του Ιουλίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

«Τα πράγματα κινούνται κατηφορικά και με ταχύτητα. Ο μεταποιητικός τομέας έχει κολλήσει σε ένα τέλμα, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται με τον ίδιο σταθερό ρυθμό για τρεις συνεχόμενους μήνες και τη συρρίκνωση να συμπληρώνει πλέον 26 εξαντλητικούς μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) Σίρους ντε λα Ρούμπια.

«Οι νέες παραγγελίες, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για κάποια ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της ευρωζώνης αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά στους τελευταίους 16 μήνες, με οδηγούς των αυξήσεων τα εργοστάσια σε Ολλανδία, Ελλάδα και Ιταλία.

Για τον ντε λα Ρούμπια, αυτό θα «θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ΕΚΤ, η οποία αγωνίζεται να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες, βασιζόμενη στην πτώση των τιμών της μεταποίησης».

Διαβάστε ακόμη

Aνοίγει την επενδυτική ατζέντα του 2025 το road show του Χ.Α.

ΑΑΔΕ: Ερχονται οι έλεγχοι στην αγορά για IRIS – POS

Βασίλης Φουρλής: Χρονιά ορόσημο το 2024 για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ