Συρρίκνωση συνέχισε να παρουσιάζει η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να απέχει ακόμα πολύ, καθώς η ζήτηση μειώθηκε με πιο απότομο ρυθμό φέτος.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, διαμορφώθηκε στο 45,8 τον Αύγουστο, λίγο πιο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση 45,6, αλλά σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, όπως μεταδίδει το Reuters..
Δείκτης που μετρά την παραγωγή, και ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται ισχυρή ένδειξη για την κατάσταση της οικονομίας , ενισχύθηκε στο 45,8 από 45,6 τον Ιούλιο, λίγο πάνω από την εκτίμηση οικονομολόγων στις 45,7 μονάδες.
«Τα πράγματα παίρνουν την κατηφόρα, και μάλιστα γρήγορα. Ο μεταποιητικός τομέας έχει κολλήσει σε ένα τέλμα, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται με τον ίδιο σταθερό ρυθμό για τρεις συνεχόμενους μήνες, με συνέπεια να βλέπουμε ύφεση επί 26 μήνες », δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια της Hamburg Commercial Bank.
«Οι νέες παραγγελίες, εγχώριες και διεθνείς, επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο, διαψεύδοντας τις όποιες βραχυπρόθεσμες ελπίδες για ανάκαμψη».
Ο δείκτης που καλύπτει τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στο 43,3 από 44,1, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος.
Η μείωση αυτή ήρθε καθώς οι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά σε 16 μήνες, με κινητήρια δύναμη τα εργοστάσια στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
«Αυτό θα μπορούσε να σημάνει πρόβλημα για την ΕΚΤ, η οποία παλεύει με τον επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες, ενώ βασίζεται στην πτώση των τιμών στη μεταποίηση για να διατηρήσει τον αποπληθωρισμό σε καλό δρόμο», δήλωσε ο ντε λα Ρούμπια.
Ωστόσο, ο συνολικός πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας, στο 2,2%, τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, ενισχύοντας την υπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεών της άλλες δύο φορές φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, υποστηρίζει πάνω από του 80% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τον Αύγουστο, δηλαδή λιγότερες μειώσεις από αυτές που αναμένουν σήμερα οι αγορές.
Διαβάστε ακόμη
Deutsche Bank: O Αύγουστος «στοίχισε» στις ελληνικές μετοχές (πίνακες)
Ρίχνουν λεφτά στη μάχη της καθημερινότητας – Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ
Λέων Πατίτσας: Σε εξέλιξη το ναυπηγικό πρόγραμμα της Atlas Maritime για 19 πλοία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ