Πραγματική κατάρρευση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, εν μέσω των lockdown που επέβαλαν οι κυβερνήσεις γαι τον περιορισμό του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να κλείσουν εργοστάσια και οι καταναλωτές να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.
Ο κορωνοϊός έχει πλήξει πάνω από 3,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως ενώ οι νεκροί αριθμούν τους 247.000. Τα τρομακτικά νούμερα ανάγκασαν τους ιθύνοντες να επιβάλλουν καραντίνες με αποτέλεσμα να βυθιστεί η οικονομική δραστηριότητα, ενώ και η εφοδιαστική αλυσίδα σταμάτησε να λειτουργεί στο μεγαλύτερο βαθμό.
Συγκεκριμένα, ο τελικός PMI της εταιρείας IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης βυθίστηκε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο από 44,5 τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τα μέσα του 1997 οπότε και άρχισε να γίνεται η συγκεκριμένη μέτρηση.
Σημειώνεται ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία εκτιμούσαν τον μεταποιητικό PMI στις 33,6 μονάδες και σε κάθε περίπτωση, σημαντικά κάτω από το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ξεχωριστός δείκτης που μετρά την παραγωγή και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του σύνθετου PMI, κατέγραψε βουτιά στο ιστορικό χαμηλό των 18,1 μονάδων από 38,5.
«Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, τον Απρίλιο έκανε βουτιά με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία των 23 ετών των μετρήσεων PMI, αντανακλώντας ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως εκτεταμένο κλείσιμο των εργοστασίων, τη μείωση της ζήτησης και τις ελλείψεις στο κομμάτι της προσφοράς και όλα αυτά συνδέονται με το ξέσπασμα του Covid-19», αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, με τα καταστήματα κλειστά και την ανησυχία των καταναλωτών στο «κόκκινο», η ζήτηση κατέρρευσε τον προηγούμενο μήνα μακράν σε ιστορικά χαμηλά. Ο PMI νέων παραγγελιών ανήλθε στο 18,8, σχεδόν στο 50% της μέτρησης του Μαρτίου που ήταν στις 37,5 μονάδες. Δεν αποτελεί επίσης έκπληξη ότι ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται επίσης σε ιστορικό χαμηλό.
Αν και κάποιες χώρες έχουν αρχίσει την άρση των lockdowns, προσφέροντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας για ανάκαμψη τον μήνα που διανύουμε, η IHS Markit προειδοποιεί ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι μέτρια.
«Τα βήματα που απαιτούνται για να διατηρηθεί η ασφάλεια των εργαζομένων, σημαίνει ότι ακόμη και οι επιχειρήσεις που είναι σε θέση να επανεκκινήσουν την παραγωγή, θα λειτουργούν γενικά με χαμηλή χωρητικότητα και οι περισσότερες θα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον πολύ μειωμένης ζήτησης», επισημαίνει ο Γουίλιαμσον.