search icon

Ευρώπη

Ευρωζώνη: Ισχυρή η μεταποίηση τον Αύγουστο, αλλά οι απολύσεις συνεχίστηκαν…

Η παραγωγή επεκτάθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό εδώ και πάνω από δύο χρόνια και οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώθηκαν, ωστόσο οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα ώστε να είναι έτοιμες για ένα νέο πιθανό σοκ - Στο 7,9% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν παρασύρονται από την πρόσφατη ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας και προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από οπου μπορούν ώστε να είναι έτοιμες για ένα νέο πιθανό σοκ.

Οι επιχειρήσεις μείωσαν εκ νέου τις θέσεις εργασίας τον Αύγουστο και μείωσαν τα αποθέματα των πρώτων υλών αντί να παραγγείλουν νέες προμήθειες, σύμφωνα με την IHS Markit. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται στην εγχώρια ζήτηση, ενώ οι παραγγελίες για εξαγωγές αυξάνονται με μέτριους ρυθμούς.

Επιφανειακά, όπως σημειώνει το Bloomberg, τα νούμερα δείχνουν να είναι καλύτερα. O PMI της IHS Markit δείχνει ανάπτυξη για δεύτερο μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες από 51,8 μονάδες τον Ιούλιο, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση. Η παραγωγή επεκτάθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό εδώ και πάνω από δύο χρόνια και οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώθηκαν.

Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή αυξήθηκε στις 55,6 μονάδες από 55,3, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 55,7 μονάδες. Ήταν ωστόσο στο πιο υψηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2018.

Ξεχωριστή αναφορά από το γερμανικό Ινστιτούτο Κιέλου για την παγκόσμια οικονομία εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει πιο γρήγορα τώρα από ό,τι συνέβη με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ωστόσο, η ΕΚΤ και άλλοι έχουν προειδοποιήσει ότι η όποια ανάκαμψη από την πανδημία θα απαιτήσει χρόνο.

Την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες της προβλέψεις ώστε να δώσει μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας.

«Η παραγωγή στα εργοστάσια της ευρωζώνης ενισχύθηκε ξανά τον Αύγουστο, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για ανάκαμψη της το τρίτο τρίμηνο, μετά την κατάρρευση που είδαμε στην κορύφωση της πανδημίας Covid-19 το δεύτερο τρίμηνο», σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, για να προσθέσει ότι «απαιτείται προσοχή στην εκτίμηση της πιθανής τάσης στην παραγωγή, ωστόσο, μέχρι στιγμής, θα αποτελούσε έκπληξη αν βλέπαμε κάτι άλλο πέραν μιας μια ανάκαμψης στην παραγωγή και το κλίμα».

Exit mobile version