search icon

Ευρώπη

Ευρωζώνη: Αμετάβλητα τα τραπεζικά κριτήρια για τα δάνεια σε επιχειρήσεις – Τι ισχύει για στεγαστικά (γραφήματα)

Η πρόσβαση των τραπεζών της Ευρωζώνης σε χρηματοδότηση από τη χονδρική αγορά συνέχισε να βελτιώνεται στο τρίτο τρίμηνο

Αμετάβλητα παρέμειναν κατά βάση τα κριτήρια για την έγκριση επιχειρηματικών δανείων και καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ έγιναν αυστηρότερα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Για το τέταρτο τρίμηνο, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα πιστωτικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και θα χαλαρώσουν λίγο για την καταναλωτική πίστη.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Η ζήτηση δανείων ή χρήσης πιστωτικών γραμμών από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες τους για πάγιες επενδύσεις συνέβαλαν θετικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, η ζήτηση στηρίχθηκε από τις χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, συγχωνεύσεις και εξαγορές, για αναχρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις καθώς και από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες ανέφεραν ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε εσωτερικές και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για δάνεια.

Τα στεγαστικά

Η ζήτηση στεγαστικών δανείων και καταναλωτικών πιστώσεων ή άλλων δανείων στα νοικοκυριά αυξήθηκε, ενισχυμένη από τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων.

Επιπλέον, οι προοπτικές της στεγαστικής αγοράς συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση στεγαστικών δανείων και οι αυξημένες δαπάνες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση καταναλωτικών πιστώσεων.

Για το τέταρτο τρίμηνο, οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η πρόσβαση των τραπεζών της Ευρωζώνης σε χρηματοδότηση από τη χονδρική αγορά συνέχισε να βελτιώνεται στο τρίτο τρίμηνο. Επίσης, οι τράπεζες ανέφεραν ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) και ο τρίτος γύρος στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων της (TLTRO III) συνέχισαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητά τους και στις συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα:

Καταναλωτικές δαπάνες: «Άλμα» 15,3% στο β’ τρίμηνο – Πού κινήθηκε η αποταμίευση (γραφήματα)

Mytilineos: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας το 2021

Οικογένεια Ντεληδήμου: Η Softex και το μπαράζ επενδύσεων σε νέα εργοστάσια

Exit mobile version