search icon

Ευρώπη

Ευρωβαρόμετρο: Ρεκόρ υποστήριξης για το ευρώ – Τι άποψη έχουν οι Έλληνες

Ρεκόρ καταγράφει η στήριξη των ευρωπαίων πολιτών για το «ευρώ», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Καλό τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την Ελλάδα, θεωρεί η πλειονότητα των Ελλήνων πως είναι το ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 77% των Ελλήνων θεωρεί πως η Ένωση έχει όφελος από το ενιαίο νόμισμα, ενώ το 69% απάντησε ότι είναι καλό και για τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στο ευρώ καταγράφει ρεκόρ με το 80% των ερωτηθέντων στις χώρες της Ευρωζώνης να πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (93%), στη Σλοβενία (90%), στη Μάλτα (87%), στη Φινλανδία και στη Σλοβακία (86%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία (68%), στο Βέλγιο (72%), στο Λουξεμβούργο (74%), στην Ιταλία και την Κύπρο (75%) και στην Ελλάδα (77%).

Επίσης, το 70% των ερωτηθέντων στις χώρες της ευρωζώνης θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα του. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (90%), τη Φιλανδία (84%), τη Μάλτα (79%), τη Σλοβενία (78%) και τη Γερμανία (77%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Βέλγιο (61%), την Κύπρο (62%), την Ιταλία (63%), την Ισπανία (65%), τη Γαλλία (67%) και στην Ελλάδα (69%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ περίπου 17.700 ερωτηθέντων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, μεταξύ 22 και 29 Μαρτίου 2021.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και τα αποτελέσματα μιας χωριστής ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης έδειξαν ότι το 67% των πολιτών χωρών της ευρωζώνης, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών ευρώ, μέσω υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης (πάνω ή κάτω) του τελικού ποσού των αγορών στα πλησιέστερα πέντε λεπτά.

Το 72% των ερωτηθέντων δεν θεωρούν χρήσιμα το ένα και δύο σεντ ευρώ και το 71% θεωρεί ότι πρέπει να εισαχθούν κανόνες στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε σεντ ευρώ.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι κανόνες στρογγυλοποίησης πρέπει να είναι υποχρεωτικοί (71%) και εναρμονισμένοι στη ζώνη του ευρώ (77%). Η δημόσια διαβούλευση προσέλκυσε 17.033 απαντήσεις και πραγματοποιήθηκε εντός 15 εβδομάδων, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου 2020 και 11 Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε ακόμα

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Γεμάτο φοροαπαλλαγές το νέο Ε1 του «κορωνοϊού»

Πώς θα έρθει το… δολάριο το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Exit mobile version