search icon

Ευρώπη

Ευρώπη: Τα καλύτερης ποιότητας νερά για κολύμβηση – Η θέση της Ελλάδας (λίστα)

Έκπληξη αποτελεί η πρώτη χώρα της λίστας, η οποία δεν βρέχεται από θάλασσα

Η Ελλάδα βρέθηκε στις τρεις κορυφαίες χώρες με τα καλύτερης ποιότητας νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός δημοσιεύει κάθε χρόνο την αναφορά του για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης με βάση στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, για το 2021 έλεγξε την ποιότητα σε 22.000 σημεία κολύμβησης – παραθαλάσσια και μη – σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία και την Αλβανία.

Όπως διαπίστωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς πλέον το 85% των περιοχών κολύμβησης που έλεγξε κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία «εξαιρετικές».

Πρώτη για φέτος βγήκε η περίκλειστη Αυστρία, η οποία είναι διάσημη για τις πανέμορφες λίμνες της. Είτε προτιμήσετε τα αλπικά νερά της λίμνης Άχεν στο Τιρόλο, είτε τα καταπράσινα νερά της λίμνης Βάισεν στην περιοχή της Καρινθίας, το σίγουρο είναι ότι το 97,7% των υδάτων της Αυστρίας κρίθηκαν εξαιρετικά για κολύμβηση.

Ακολουθεί η Μάλτα με 96,6% και τρίτη η Ελλάδα, όπου το 95,8% των νερών της θεωρείται εξαιρετικό για κολυμβητές και κολυμβήτριες. Στη χώρα μας ελήφθησαν δείγματα από 1.683 σημεία κολύμβησης.

Τη λίστα των χωρών με βαθμολογία πάνω από 90% συμπληρώνουν η Κροατία, η Κύπρος, η Δανία και η Γερμανία. Τις τρεις τελευταίες θέσεις της πρώτης δεκάδας κατέχουν η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία.

Αντίθετα, τη χαμηλότερη επίδοση είχαν η Πολωνία (με μόλις το 44,5% των υδάτων κολύμβησης να κρίνεται εξαιρετικό), η Σλοβακία (50%) και η Ουγγαρία (60,2%).

Διάγραμμα: European Environment Agency

Η αξιολόγηση καταρτίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από λύματα και κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, τα νερά κρίθηκαν ως «εξαιρετικά», «καλά», «επαρκή» ή «κακά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα

Έρχονται κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας – «Bonus» σε νοικοκυριά και Δημόσιο για την εξοικονόμηση ρεύματος

Καρυτινός (Prodea): Συνεχίζουμε τις επενδύσεις, στα 100 – 150 εκατ. ο πήχης για το 2022 (pics)

Μαρινάκης: Η Capital Product αγόρασε 4 υπό ναυπήγηση πλοία έναντι $597,5 εκατ.

Exit mobile version