Το 2023, οι γεννήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό 60 ετών, ενισχύοντας τους φόβους για «υποπληθυσμό». Συνολικά, μόλις 3,67 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ μέσα στη χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι γεννήσεις στα 27 κράτη μέλη μειώθηκαν στα 3.665.000 το 2023, αριθμός που αποτελεί το χαμηλότερο από την έναρξη της καταγραφής συγκρίσιμων δεδομένων το 1961, καθώς και τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί, με πτώση 5,5% σε σχέση με το 2022.

Το ποσοστό γεννήσεων για το 2023 είναι χαμηλότερο από την πρόβλεψη των 4 εκατομμυρίων γεννήσεων που είχε γίνει στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις πληθυσμού της Eurostat πέρυσι.

Από το ανώτατο σημείο των σχεδόν 7 εκατομμυρίων γεννήσεων που σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ποσοστά γεννήσεων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν μειωθεί αισθητά και βρίσκονται πλέον σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των ΗΠΑ.

Μόλις πέντε χώρες παρουσίασαν αύξηση στις συνολικές γεννήσεις το 2023: η Μάλτα (3,6%), η Πορτογαλία (2,4%), η Βουλγαρία (1,1%), η Κύπρος (1%) και η Ιρλανδία (0,5%).

Μετά τη Ρουμανία, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση γεννήσεων με ποσοστό 13,9%, ακολούθησαν η Πολωνία με 10,7%, η Τσεχία με 10%, η Λετονία με 9,2% και η Σλοβακία με 7,7%, οι οποίες σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις γεννήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η συνεχής πτώση των ποσοστών γεννήσεων έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή πληθυσμιακή κατάρρευση, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτή θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τις οικονομίες των δυτικών χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη αναμένεται να επιφέρει πιέσεις στα κρατικά οικονομικά, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται, ενώ το κόστος σε τομείς όπως η υγεία και οι συντάξεις αυξάνεται.

Ειδικοί σε θέματα δημογραφίας υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια τάση μείωσης των γεννήσεων στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί εξαιτίας ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και την απότομη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα φέτος, η μέση ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους αυξήθηκε, φτάνοντας τα 30 έτη το 2022 από 28,8 το 2013.

Επιπλέον, το ποσοστό των γεννήσεων μεταξύ γυναικών ηλικίας 40 ετών και άνω έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, αυξανόμενο από 2,5% σε 6%. Αυτό αντανακλά την καθυστέρηση που παρατηρείται στη γονεϊκότητα, καθώς πολλές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν παιδιά πλησιέστερα στο ανώτατο όριο της αναπαραγωγικής ηλικίας, το οποίο ο ΟΗΕ ορίζει στα 49 έτη.

Η τάση της μείωσης των γεννήσεων είναι πιο έντονη σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Φινλανδία και στις χώρες της Βαλτικής, όπου οι γεννήσεις έχουν μειωθεί τουλάχιστον 25% την τελευταία δεκαετία.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2025 – Οι επιλογές σε μετοχές και κλάδους

Γιατί μειώνονται σαλάχια και καρχαρίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα