Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά αντίστροφα για τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Περίπου 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν την επόμενη πενταετία στην πιο κρίσιμη ίσως αναμέτρηση των τελευταίων ετών. Πρώτη ψηφίζει η Ολλανδία, ενώ τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Ποια είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ;

Σύμφωνα με το euronews, οι ευρωπαίοι πολίτες ετοιμάζονται να πάνε στις κάλπες έχοντας στο μυαλό τους, την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλώνουν ότι η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ. Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δήλωσε ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει έναν απροσδόκητο λογαριασμό.

Το μεταναστευτικό αποτέλεσε, και αυτό ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα, την τελευταία δεκαετία. Σήμερα, όμως, η Ευρωπαϊκή ένωση έχει Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. «Χρειάστηκαν χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο εκκίνησης. Είναι απολύτως ατελές. Σε κανέναν δεν αρέσει. Για τους αριστερούς είναι πολύ σωστό. Για τους δεξιούς είναι πολύ αριστερό. Αλλά είναι ένα σημείο εκκίνησης», δηλώνει η Méabh McMahon, ειδική σε θέματα της ΕΕ.

Στην επόμενη θητεία, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επικεντρωθούν στο πώς τα κράτη μέλη θα το μεταφέρουν αυτό στο νόμο και πώς λειτουργεί στη συνέχεια στην πράξη. «Χρειαζόμαστε τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε ελεγχόμενη μετανάστευση. Η Ευρώπη γερνάει πολύ γρήγορα. Πολλοί θα επισημάνουν στην περίπτωση της Ουκρανίας ότι μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστούμε τους αιτούντες άσυλο, αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας», προσθέτει.

Το κρίσιμο ζήτημα της άμυνας

Η άμυνα θα είναι σίγουρα ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της θητείας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, όχι μόνο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Διότι τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία βρίσκεται σε στρατιωτική υποχώρηση. Και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλά υπάρχει επίσης μια αναγνώριση ότι η Ουκρανία μπορεί να μην είναι η μόνη σύγκρουση που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τα επόμενα χρόνια. Και η ΕΕ και η Ευρώπη αισθάνεται ότι πρέπει να σταθεί στα δικά της πόδια όταν πρόκειται για την άμυνα και την ασφάλειά της και να μην βασίζεται πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες», δηλώνει η Shona Murray, ειδική σε θέματα της ΕΕ.

Μπορεί η Πράσινη Συμφωνία να επιβιώσει;

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας της επερχόμενης Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.

«Είναι ένα τεράστιο έργο και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο όταν υιοθετήσουν τους νέους κλιματικούς στόχους. Προσερχόμενοι στις εκλογές, έχουμε δεξιά κόμματα που βασικά θα πάνε με μια πλατφόρμα υποστήριξης των αγροτών, βάζοντας φρένο σε όλη αυτή την Πράσινη Συμφωνία… Έτσι, ναι, η δυναμική υπάρχει σίγουρα, αλλά το αν θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές είναι ένα άλλο ερώτημα», υποστηρίζει ο Robert Hodgson, ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.

Πάντως, στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα και τις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας.

 

Διαβάστε ακόμη 

Ο Έλληνας γιατρός του Χάρβαρντ που αποθεώνει το αυγοτάραχο και την επίδρασή του στις αρτηρίες της καρδιάς

Κολυμβήτριες των 250.000 ευρώ ξεσήκωσαν την επιχειρηματική Αθήνα για «εικαστικές» βουτιές (pics + vid)

Οι mega αναπλάσεις που χτίζουν τον νέο Πειραιά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ