search icon

Ευρώπη

Eurostat: Η Ελλάδα πιο ακριβή στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της ΕΕ

Η απόκλιση της Ελλάδας αναφορικά με τις τιμές των τροφίμων εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω φέτος, καθώς ο δείκτης τιμών για τα τρόφιμα της Eurostat έχει αυξηθεί περισσότερο στη χώρα μας (11% τον Μάιο σε ετήσια βάση) απ’ ό,τι στην ΕΕ (7,5%)

Ύστερα από μία και πλέον δεκαετία οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, οι τιμές σε ορισμένα βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, παραμένουν υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στα επικοινωνιακά τέλη, δηλαδή κατά βάση στα τέλη κινητής τηλεφωνία

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα το 2021 ήταν κατά 4,8% ακριβότερες από την Ε.Ε. Στις υψηλότερες τιμές έχουν συμβάλει προφανώς και οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα, με το ΙΕΛΚΑ να υπολογίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση.

Πιο ακριβά τα τσιγάρα και τα ποτά

Ελαφρά ψηλότερες ήταν οι τιμές στην Ελλάδα και για τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και συγκεκριμένα 1,1% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η φορολογία έχει συμβάλει επίσης στην εξέλιξή αυτή καθώς τόσο ο ειδικός φόρος για τον καπνό όσο και ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλοί.

Στις τιμές των επικοινωνιών, η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη κατά 69,4% από την ΕΕ με πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη να είναι η Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) με τιμές 88,7% υψηλότερες από τον μέσο όρο. Στον αντίποδα, φθηνότερη χώρα ήταν η Ρουμανία με τιμές 61,4% χαμηλότερες από τον μέσο όρο.

Σημαντικά φθηνότερο το κόστος στέγασης

Στις υπόλοιπες επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών της Eurostat, η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την ΕΕ. Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 31,7% αναφορικά με το κόστος στέγασης – που περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων, του ρεύματος και της θέρμανσης.

Σημαντικά χαμηλότερες ήταν και οι τιμές για μεταφορές (23,6% σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο) καθώς και οι τιμές των εστιατορίων και ξενοδοχείων (15,2%).

Κατά 13,8% χαμηλότερες ήταν οι τιμές για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού, ενώ χαμηλότερες από 10% ήταν οι τιμές ειδών ένδυσης – υπόδησης (5,9%), των επίπλων και χαλιών (1,9%), και των οχημάτων (7,3%).

Η φθηνότερη χώρα της ΕΕ με διαφορά ήταν η Βουλγαρία στις περισσότερες από τις συνολικά δέκα κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η Ρουμανία ήταν φθηνότερη στα τρόφιμα και τις επικοινωνίες και η Πολωνία στις αγορές οχημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Πρόβλεψη για έσοδα 20 δισ. ευρώ από τον τουρισμό το 2022

O γάμος της Κέας, οι γαμπροί της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ο λοχαγός του Σαράντη και οι greek business του Άμπου Ντάμπι 

Εφορία – Κατασχέσεις: Πότε επιστρέφονται χρήματα που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Exit mobile version