search icon

Ευρώπη

Eurogroup: Νέες κυρώσεις προ των πυλών παρά το κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία

Έκτακτο Eurogroup τον Μάιο για την εμβάθυνση της ενοποίηση της ευρωζώνης – Ντόναχιου: Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά όχι ύφεση λόγω του πολέμου

Την ετοιμότητά τους να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και στο καθεστώς Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία υπογράμμισαν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα έχουν επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκη οικονομία.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, μία ημέρα πριν το αυριανό Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin), τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης επανέλαβαν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν περαιτέρω την ενοποίηση της ευρωζώνης με τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup τον ερχόμενο Μάιο, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα επιβραδυνθούν φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, η ύφεση και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε οι κίνδυνοι της αβεβαιότητας στη δημοσιονομική μας πολιτική να ανταποκρίνονται στις μεταβαλόμενες εξελίξεις.

Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης, η Ισπανία και η Ολλανδία, δύο κράτη – μέλη της ΕΕ που μέχρι πρότινος τηρούσαν τελείως διαφορετική στάση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμφώνησαν κατ΄αρχήν ότι χρειάζεται να υπάρχουν ρεαλιστικές πολιτικές για την απομείωση του δημοσίου χρέους κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, η τέταρτη και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει ότι κάθε κράτος – μέλος θα πρέπει να έχει δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 3%, θα πρέπει να αφήνει περιθώριο στα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, ώστε να επιλέγουν τα ίδια το χρονικό διάστημα απομειωσης του δημοσίου χρέους τους. Βάσει των υφιστάμενων κανόνων, τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης , θα πρεπει να μειώνουν το δημόσιο χρέος τους κατά ένα εικοστό ανά έτος, ούτως ώστε να επανέλθουμε στα κριτήρια που ορίζουν οι Συνθήκες.

Τα δύο αυτά κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ τονίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ήτοι στην απεξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από άλλες δημόσιες δαπάνες, και να μην καταγράφονται στα κρατικά ελλείμματα, όπως αυτά ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δηλαδή ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν, ώστε τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να δανείζονται σε περιόδους κρίσης και να μειώνουν τα χρέη τους σε σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.

Ο λόγος που η Μαδρίτη και Χάγη (ήτοι η τέταρτη και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης) συνεργάζονται τόσο στενά, είναι ότι τα δύο αυτά κράτη – μέλη της ΕΕ προσπαθούν να συντονιστούν ώστε να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην τεράστια επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας (και σε δεύτερο βαθμό της Ιταλίας), κράτη – μέλη που μέσω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων που επιτρέπει, κατά παρέκκλιση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενδέχεται να προκαλέσουν στρεβλώσεις στις αγορές μέσω κρατικά επιβαλλόμενων ολιγοπωλίων, προς οφελος, κυρίως, γαλλικών εταιρειών.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε το κλείσιμο του κεφαλαίου της Ελλαδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η χώρα μας ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς τον διεθνή οργανισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα: «Σήμερα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που -υπενθυμίζεται ότι- ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας”.

Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Πώς η ΕΕ προσπαθεί να ξεφύγει από τη ρωσική μέγγενη

14η Αξιολόγηση: Κατώτατος μισθός, μπόνους στο Δημόσιο και εκκρεμείς συντάξεις στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών

Exxon Mobil: Επένδυση $10 δισ. στο τεράστιο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου στη Γουιάνα

Exit mobile version