search icon

Ευρώπη

Eurogroup: «Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα» – Λευκός καπνός για την ελάφρυνση του χρέους (upd)

Eurogroup και ESM κάνουν λόγο για «ορόσημο» στη μεταμνημονιακή εποχή – Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. ΣταϊκούραςΗ Κομισιόν συστήνει την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Eurogroup: Το 2023 τα μέτρα θα είναι επικεντρωμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Tο «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ, άναψε και επισήμως το Eurogroup, καθώς οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (σ.σ. η Κροατία θα γίνει το 20ό μέλος την 1η Ιανουαρίου 2023) υιοθέτησαν την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από την πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδεσμεύει κεφάλαια ύψους 644 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).

Η εν λόγω εκταμίευση αυτού του ποσού παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2019 και απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αποφάσεις του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Το Eurogroup συζήτησε επίσης τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και -για πρώτη φορά- τη μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 2023 – 2049.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά, αντίθετα, αξιολογείται όπως σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά ταύτα, η χώρα μας, όπως και όλες οι υπόλοιπες (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ, θα συνεχίσει να «παρακολουθείται στενά» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς -όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ «six pack» (πέντε κανονισμοί και μία οδηγία) και «two pack» (δύο οδηγίες), τα κράτη – μέλη που έλαβαν ευρωπαϊκή βοήθεια θα ελέγχονται «μέχρι την αποπληρωμή του 75% της ληφθείσας οικονομικής βοήθειας».

Σύμφωνο Σταθερότητας, προϋπολογισμοί των κρατών – μελών και επανεκλογή του Πασκάλ Ντόναχιου

Εκτός από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το Eurogroup εξήτασε και τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών για το 2023, με βάση εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εκτελεστικό όργανο τη ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει το ελληνικό προσχέδιο, θεωρώντας ότι συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν επίσης την πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη – μέλη την εισαγωγή ενός κριτηρίου για τις δημόσιες δαπάνες που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε τροχιά μείωσης. Ο ρυθμός μείωσης του χρέους θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς θα διατίθεται περισσότερος χρόνος με αντάλλαγμα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι οι συνθήκες που υφίστανται στην ΕΕ, αλλα και στην Ευρωζώνη μετα την πανδημία, και ιδίως μετά την εισβολή του καθεστώτος τους Κρεμλίνου στην Ουκρανία, καθιστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «εγκεφαλικά νεκρό», καθώς είναι αδύνατον στην πράξη να ισχύσουν οι κανόνες για δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και δημόσιο έλλειμμα στο 3%.

Ενεργειακή κρίση και οι… μουσικές καρέκλες στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να πράξουν ό,τι χρειαστεί για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε ευάλωτα νοικοκυριά και σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Eurogroup, η ΕΕ έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα, με το άμεσο δημοσιονομικό κόστος αυτών να εκτιμάται το 2022 στο 1,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Το 2023, το κόστος προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί διατηρηθούν σε ισχύ για ολόκληρο το έτος. Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρήκαν τη λύση στη διαδοχή του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου στην προεδρία του Eurogroup, επιλέγοντας… τον ίδιο.

Πασκάλ Ντόναχιου: «Μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα»

Ως μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα χαραξυληρισε ο Πασκάλ Ντόναχιου τη σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πλέον στέκεται στα πόδια της και αξιολογείται όπως όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.

«Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που το Eurogroup θα κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει γιατί, φυσικά, η ελληνική οικονομία και η ελληνική κυβέρνηση πέτυχαν», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Τα συγχαρητήριά του προς την Ελλάδα έδωσε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Διαβάστε ακόμη:

Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα απολύτως απαραίτητος σύμμαχος των ΗΠΑ – Ηγετικός ο ρόλος της στη ΝΑ Ευρώπη

Η Κομισιόν συστήνει την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

H ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή υπόσκαφη κατοικία της Αντιπάρου

Exit mobile version