Το Eurogroup που είναι σε εξέλιξη… εδώ και δυο μέρες έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως το κρισιμότερο για το μέλλον της Ευρώπης.
Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, στερεί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους το λιπαντικό της προσωπικής επαφής και της πολυδιαστατης ζύμωσης που παρείχαν οι αυτοπρόσωπες συναντήσεις της ευρωομάδας – και που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οδηγούσαν σε αποτέλεσμα -ή έστω σε συμβιβασμό -την ενδεκάτη ώρα.
Την περιγραφή του κλίματος αλλά και το παρασκήνιο περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ο Mujtaba Rahman, αναλυτής του Eurasia Group, Fellow στο London School of Economics πρώην στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της Κομισόν.
«Το πρόβλημα με τον ESM είναι γνωστό (μνημονιακοί όροι). Αλλά η Γερμανία και η Ολλανδία, (σ.σ. οι οποίες δηλώνουν ότι συζητούν επιεικείς όρους, δηλαδή λάιτ μνημόνιο), τώρα ζητούν να γίνει μια επικαιροποιημένη Μελέτη Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) για τις χώρες που θα λάβουν τα δάνεια.
Όμως σύμφωνα με το καταστατικό του ESM, προκειμένου να δανείσει, το προφίλ του χρέους της χώρας θα πρέπει να είναι βιώσιμο.
Δε θα είναι στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας, εκτός κι αν υπάρξει προκαταβολική δημοσιονομική περιστολή (λιτότητα) ή εκτός αν γίνει αναδιάρθρωση χρέους. Καλή τύχη με αυτό…
Ο Βορράς επίσης είναι διστακτικός να καταθέσει ακόμα και εγγυήσεις για τις άλλες δυο πτυχές του πακέτου: Τα δάνεια της ΕΤΕπ και τα επιδόματα του προγράμματος απασχόλησης SURE. Επιπλεόν ζητούν την απαλειφή οποιασδήποτε αναφοράς σε “κοινή έκδοση χρέους” ή “ταμείο αλληλεγγύης” από το ανακοινωθέν.
Φυσικά ο Μάριο Σεντένο θέλει να υπάρξει συμφωνία. Αλλά ποιές είναι οι επιλογές του;
Θα προσπαθήσει να πετύχει συμβιβασμό στα λιγότερο “δύσκολα” θέματα της ΕΤΕπ και του SURE; Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα όλων των συνιστωσών, σχεδόν αμέσως.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος μου είπε πως όλη η διαπραγμάτευση χαρακτηρίζεται από έλλειψη βιασύνης, εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης μεταξύ των πλευρών. Αυτό γίνεται σαφές από τις τοποθετήσεις των υπουργών στην τηλεδιάσκεψη.
Αντίθετα με άλλες χώρες όπου οι νομισματικές και οι δημοσιονομικές αρχές προσπαθούν να συνεργαστούν και να συντονίσουν τις ενέργειές τους, αρκετοί υπουργοί στο Eurogroup μοιάζουν να θέλουν να υπονομεύσουν τις φιλότιμες προσπάθεις της Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ.
Με τα θεωρούμενα “απλά” θέματα του ESM , SURE, ΕΤΕπ να τίθενται σε κίνδυνο, τα κορωνοομόλογα έχουν τύχη ΜΗΔΕΝ”.
Συμπέρασμα… Μην περιμένετε τελικές λύσεις απόψε – τα ξημερώματα.
Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια παραπομπή ανοιχτών θεμάτων στους ηγέτες, και ας ελπίσουμε πως δε θα έχουμε ανοιχτούς καβγάδες που θα περιπλέξουν την κατάσταση ακόμα χειρότερα.