search icon

Ευρώπη

Eurogroup: Η Αθήνα επικαλείται «έκτακτες συνθήκες» λόγω κορωνοϊού, προσφυγικού

Σε εξέλιξη το έκτακτο Eurogroup για τις επιπτώσεις από τον Κορωνοϊό

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ EUROGROUP (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Συναγερμός για τις επιπτώσεις του κορωναϊού στα πλεονάσματα και στις πολιτικές απασχόλησης, έχει σημάνει στα οικονομικά στρατηγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) το Eurogroup συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης σε διευρυμένη σύνθεση Ecofin (και με υπουργούς Οικονομικών εκτός ζώνης του ευρώ) – η ελληνική πλευρά εκθέτει τα δικά της προβλήματα και αναζητά στήριξη.

H ελληνική πλευρά αναζητά άμεσα συμμαχίες και συγκλίσεις για να καλύψει έκτακτες δαπάνες στη Δημόσια Υγεία, χωρίς να μετρήσουν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν αυτονόητο ότι «έκτακτες δαπάνες για έκτακτες αιτίες» δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν «υπέρβαση του στόχου 3,5%», εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας.

Ανάλογο αίτημα θα θέσει και η Ιταλία, όπου έχουν ήδη ανακοινωθεί έκτακτες παρεμβάσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτός ο κανόνας δεν σώζει αν τυχόν υπάρξουν υστερήσεις στα έσοδα λόγω ύφεσης. Και το πιο ακραίο «κακό σενάριο» για τη χώρα μας, όπως καταγράφεται (προς το παρόν πάντα) στην πρόβλεψη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προβλέπει ανάπτυξη στο 1,88% (αντί 2,8% του ΑΕΠ) το 2020.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας –όπως και των άλλων χωρών- είχαν κλειστή σύσκεψη προετοιμασίας των θεμάτων που θα εγερθούν κατά την διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Σχέδιο δράσης

Στο Eurogroup, με βάση και την ενημέρωση από τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, τα θέματα που θα τεθούν σχετίζονται με:

• την στήριξη στα συστήματα Υγείας κάθε χώρας

• την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται

• κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των εργαζομένων.

Το έκτακτο Eurogroup θα προετοιμάσει τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει στις 16 Μαρτίου το τακτικό συμβούλιο Eurogroup.

Προς το παρόν πάντως, το κόστος για την Ελλάδα θεωρείται μάλλον περιορισμένο και διαχειρίσιμο, αποδίδεται δε κυρίως σε εξωγενείς ή προληπτικούς λόγους (επίδραση στον Τουρισμό, στη διεθνή Ναυτιλία ή ακυρώσεις καρναβαλιών κλπ). Δεν έχουν σημειωθεί απώλειες σε ζωές και τα κρούσματα ελέγχονται, ενώ οι κυβερνητικές συσκέψεις καταγράφουν μικρά προβλήματα και προετοιμάζουν λύσεις «δια παν ενδεχόμενον».

Επί του παρόντος ανιχνεύονται παράπλευρες απώλειες σε ακυρώσεις ξενοδοχείων ή απώλειες εισοδήματος για επιχειρήσεις εστίασης κλπ.

«Στο λογαριασμό» πάντως, βάζει το οικονομικό επιτελείο και την δέσμευση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για το Προσφυγικό. Αν και ουδείς γνωρίζει σε ποιες δαπάνες ακριβώς θα κατευθυνθεί και πώς θα υπολογιστούν, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν διευκρινίσεις για να φανεί αν και πώς θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις εφεδρείες αυτές.

Exit mobile version