Με το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης στην μεταπανδημική εποχή και με οκτώ νέους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Συμβουλίου, τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των υπουργών της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ θα αφορούν στην οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα αναφορικά με τις πρόσφατες επιδόσεις της ευρωζώνης σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους της, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου κάλεσε την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κυρία Λοράνς Μπουν.
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν και στο φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων και τις διαρθρωτικές εξελίξεις μετά την πανδημική εποχή αλλά και την τραπεζική ένωση, ενώ θα συζητήσουν και το βασικότερο ζήτημα που αφορά στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και τις ρυθμίσεις για τη χρηματοδοτική συνδρομή και την εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο, το βασικότερο ζήτημα που θα απασχολήσει τόσο το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Ecofin, αφορά στην πιθανή μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το συγκεκριμένο Eurogroup, δεν είναι απλώς το πρώτο του νέου έτους και το πρώτο που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά μια ευκαιρία για να φανούν οι προθέσεις πολλών κρατών – μελών της ΕΕ που θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά με νέα κυβερνητική σύνθεση.
Η «ατζέντα» Σταϊκούρα
Όσον αφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα «βολιδοσκοπήσει» τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός τους έτους, ενώ θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο κ. Σταϊκούρας θα υποστηρίξει στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη λογική της απόσυρσης των οριζόντιων μέτρων στήριξης ακολουθώντας πρακτικά τις παραινέσεις των θεσμών για παρεμβάσεις με το «σταγονόμετρο» που θα κάνουν λιγότερο βαριά την επόμενη μέρα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στόχος της Ελλάδας είναι να εφαρμοστεί το εξής μοντέλο: Από το 2023 και μετά να αξιολογείται η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα. Σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στίγμα προθέσεων του Κρίστιαν Λίντνερ
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, που προέρχεται από το κόμμα των Φιλελευθέρων, αποτελεί αναντίρρητα το μεγάλο όνομα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, το ντεμπούτο τους θα κάνουν και οι συνάδελφοί του από την Ολλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, ενώ την Τρίτη, στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin), θα βρεθούν για πρώτη φορά και οι νέοι υπουργοί Οικονομικών από την Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Σουηδία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξήρε προσφάτως την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που κατάφερε να εφαρμόσει, υπογράμμισε, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχθεί μεταρρυθμίσεις στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ωστόσο τόνισε ότι όπως προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα στα τρία κόμματα που συνθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) οποιαδήποτε μεταρρύθμιση των κανόνων θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη, στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους και στη διασφάλιση επενδύσεων φιλικών προς το κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία ασκεί από την 1 Ιανουαρίου, την προεδρία των G7, των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή η Γαλλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, ζητούν την μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και οι 19 της Ευρωζώνης διαφωνούν όχι απλώς για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής μεταρρύθμισης ή το εύρος αυτών των αλλαγών, αλλά ακόμα και για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να έχει βρεθεί μια συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα φειδωλά κράτη – μέλη και σε αυτά που ζητούν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις, πρότεινε να συνεχίσει να παρέχει οξυγόνο στις ασθμαίνουσες, λόγω της πανδημίας, οικονομίες των κρατών – μελών, τουλάχιστον μέχρι και το 2023.
Η τεράστια προσπάθεια των κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, εκτόξευσε το δημόσιο χρέος σε πρωτοφανή επίπεδα καθώς συνολικά σε επίπεδο ΕΕ, το δημόσιο χρέος αγγίζει το 95% του ΑΕΠ.
Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 60% του ΑΕΠ που έχει καθοριστεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το οποίο ανασταλεί για να επιτρέψει πρόσθετες δαπάνες που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Αναφορικά με το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, της οποίας μια βασική παράμετρος είναι, σε βάθος χρόνου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων, ο κ. Λίντνερ εμφανίζεται έτοιμος για συζητήσεις, καθώς παραφράζοντας τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τόνισε ότι «δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη».
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μιας μεγάλης τραπεζικής κρίσης στα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, τονώνοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στο κοινό νόμισμα. Ωστόσο κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, των οποίων οι τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους, όπως η Ιταλία, έχουν προβάλει αντιρρήσεις στο σχέδιο περιορισμού της υπερέκθεσης των τραπεζών σε κρατικό χρέος ενός και μόνου κράτους – μέλους.
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ: Νέοι συντελεστές και εκπτώσεις παρά τις αυξήσεις αντικειμενικών
Νικόλας Μαρτίνος: Μία ανάσα από την 100άρα μέσα στο 2022
Μπουρλά στη Le Figaro: Την άνοιξη θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω