Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τους ιδιώτες πιστωτές να καταλήξουν «άμεσα» σε συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα default από την πλευρά του Κίεβου με χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του επόμενου μήνα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractive.
Oπως φαίνεται ένα μεγάλο παζάρι έχει ξεκινήσει κατ’ αρχήν για την αποπληρωμή χρέους 20 δισ. δολαρίων στο οποίο είναι ανοιχτοί μεγάλοι οίκοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το Κίεβο ζητάει κούρεμα 60% και οι ιδιώτες αντιπροτείνουν 22%.
Η Κομισιόν απηύθυνε έκκληση πριν από τη λήξη, της 1η Αυγούστου, ενός διετούς μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων της Ουκρανίας στα δάνεια των ιδιωτών πιστωτών, το οποίο είχε συμφωνηθεί λίγο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 15 % του ετήσιου ΑΕΠ του Κιέβου, ή 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Είναι βασικό η Ουκρανία και οι διεθνείς ομολογιούχοι να βρουν γρήγορα μια δίκαιη λύση σχετικά με τις παραμέτρους της αναδιάρθρωσης, η οποία είναι απαραίτητη για τον στόχο της αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Euractiv την Πέμπτη 11/7.
«Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να βρουν μια ικανοποιητική και τακτική συμφωνία αναδιάρθρωσης πριν λήξει η αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους με τους διεθνείς ομολογιούχους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τα σχόλια ακολουθούν την αποτυχία των ομολογιούχων και των Ουκρανών αξιωματούχων να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του Κιέβου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα.
Το Κίεβο, του οποίου τα επίπεδα ελλείμματος και χρέους έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, ζήτησε κούρεμα 60%. Στους κατόχους ομολόγων περιλαμβάνονται αρκετοί επενδυτικοί κολοσσοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης όπως η BlackRock, η PIMCO, η Fidelity και η Amundi, πρότειναν μείωση 22%.
Και δάνειο από το ΔΝΤ
Συγκεκριμένα, ένα δάνειο 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Μάρτιο του περασμένου έτους εξαρτάται εν μέρει από την επιτυχή αναδιάρθρωση ενός σημαντικού ποσοστού του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, η βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ προς το Κίεβο είναι απίθανο να αντιμετωπίσει την επικείμενη δημοσιονομική κρίση της χώρας.
Ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από Αμερικανούς νομοθέτες τον Απρίλιο και προορίζεται αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ ένα τεχνικά περίπλοκο δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της G7 τον περασμένο μήνα αναμένεται να αρχίσει να εκταμιεύεται μήνες μετά την προθεσμία του Αυγούστου.
Επιπλέον, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα πριν από τον Μάρτιο του 2027, την ημερομηνία λήξης της αναστολής εξυπηρέτησης του χρέους που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις που δανείζουν την Ουκρανία αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές του Καναδά, της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασίλειου και ΗΠΑ.
«Όταν λήξει η αναστολή του χρέους, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για νέα αναστολή ή πλήρη αναδιάρθρωση χρέους, τότε η Ουκρανία είναι πιθανό να χρεοκοπήσει», είπε ο Τιμ Τζόουνς, επικεφαλής πολιτικής στο Debt Justice, μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. , είπε στο Euractiv.
Ο Τζόουνς καταδίκασε την άρνηση των ιδιωτών ομολογιούχων να αποδεχθούν μια πιο ουσιαστική μείωση του χρέους.
« Η Ουκρανία δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να πληρώνει πλήρως τους ιδιώτες πιστωτές ενώ αντιμετωπίζει την εισβολή από τη Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ιδιώτες πιστωτές είναι απρόθυμοι να δεχτούν μεγαλύτερη απομείωση είναι ότι πιέζουν για μεγαλύτερη κέρδος για τον εαυτό τους».
Ο Τζόουνς είπε ότι η τρέχουσα στάση των ομολογιούχων ισοδυναμεί με απαίτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κυβερνήσεις -και τους φορολογούμενους- να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
«Αρνούμενοι να αποδεχτούν μια απομείωση, οι κάτοχοι ομολόγων προσπαθούν να δαπανήσουν τα δημόσια χρήματα που έχουν δεσμευτεί στην Ουκρανία από το ΔΝΤ, την ΕΕ και άλλους για την εξόφληση των ιδιωτών δανειστών, αντί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε ο Τζόουνς.
Ο Maksym Samoiliuk, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικής Στρατηγικής (CES), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Κίεβο, επανέλαβε τα σχόλιά του.
«Δεδομένου ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί όλα τα δικά της έσοδα από τον προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει την άμυνα, η κύρια πηγή αποπληρωμής των ιδιωτικών χρεών θα μπορούσε να είναι η δημοσιονομική βοήθεια από ξένες χώρες, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων », είπε στο Euractiv.
«Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για την επιτυχία της διαπραγματευτικής θέσης της Ουκρανίας φαίνεται λογικό».
Σε επαφή με την Euractiv, η Greenbrook Advisory, η οποία διαχειρίζεται τις επικοινωνίες για λογαριασμό της διαπραγματευτικής επιτροπής εταιρικών ομολόγων, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι ιδιώτες πιστωτές είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις;
Συνολικά, ωστόσο, ο Samoiliuk πίστευε ότι το «πιο πιθανό και βέλτιστο» σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους.
«Η γνώμη μας είναι ότι η θέση των ιδιωτών πιστωτών είναι μόνο η αρχική τους προσφορά και τελικά θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση μιας απομείωσης που είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».
Ο Samoiliuk εξήγησε επίσης ότι μια χρεοκοπία από το Κίεβο θα είχε ελάχιστες, έως καθόλου, άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ – ή ακόμα και στην ουκρανική – οικονομία, δεδομένου ότι τα ποσά που διαπραγματεύονται αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας.
Σημείωσε επίσης ότι οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας θα γίνουν εμφανείς μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος.
«Σε ένα πιο ήρεμο, πιο ειρηνικό περιβάλλον, η αποφυγή μιας χρεοκοπίας είναι σημαντική για τη διατήρηση της πρόσβασης της χώρας στις εξωτερικές κεφαλαιαγορές», εξήγησε ο Samoiliuk, ενώ «η Ουκρανία έχασε αυτήν την πρόσβαση εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας».
Σε επαφή με την Euractiv, το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας επεσήμανε τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας, τονίζοντας τις παρατηρήσεις που έγιναν στα μέσα Ιουνίου από τον υπουργό Οικονομικών Sergii Marchenko. Χωρίς αναδιάρθρωση, ο υπουργός είπε: «Η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει επαρκώς την άμυνα [της] και να ξεκινήσει την τολμηρή ατζέντα ανάκαμψης και ανασυγκρότησης».
Μια κοινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ουκρανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο υπολόγισε το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σε 486 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αριθμός είναι τώρα πολύ πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας από τη δημοσίευση της έκθεσης.
Συνολικά, η πιθανότητα χρεοκοπίας έρχεται εν μέσω επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης στο Κίεβο, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται όλο και περισσότερο να ξεπουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια.
Οι στρατιωτικές δαπάνες του Κιέβου αυξήθηκαν από 3,2% του ετήσιου ΑΕΠ το 2021 σε 37% πέρυσι, ενώ το συνολικό του έλλειμμα εκτινάχθηκε από 4% σε 19,7% την ίδια περίοδο.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο λόγος του χρέους της Ουκρανίας προς το ετήσιο ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 94% φέτος – σχεδόν διπλάσιο πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
«Ο προϋπολογισμός είναι στο κόκκινο», είπε ο Oleksiy Sobolev, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας ότι η χώρα πρέπει «να βρει άλλους τρόπους για να βρει χρήματα για να διατηρήσει τη μακροοικονομική κατάσταση σταθερή», ενώ υποστηρίζει τις δικές της στρατιωτικές προσπάθειες.
Διαβάστε ακόμη:
Reuters: Γιατί ο Τζο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του
Έρευνα: 2 στους 3 εργαζόμενους στερούνται διακοπών – Οι Αμερικανοί παίρνουν τη λιγότερη άδεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ