Μέσα στους Ρεμπουμπλικάνους αναμένεται να διεξαχθεί η μάχη για τις ποροκριματικές εκλογές στις 20 και 27 Νοεμβρίου στη Γαλλία, καθώς οι πολιτικοί που κατάφεραν να να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό αιρετών δεν είναι άλλοι από τον πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, η εκλογική αυτή διαμάχη, αναμένεται να κρίνει και το ιδεολογικό ρεύμα της Γαλλικής Δεξιάς, καθώς ο Σαρκοζί είναι γνήσιος αντιπρόσωπος της «σκληρής Δεξιάς» με αρκετά συντηρητικές θέσεις στη λογική του περιορισμού της δυναμικής του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Από την πλευρά του, ο Ζιπέ είναι ένας βέρος κεντροδεξιός ο οποίος πιστεύει πως οι εκλογές θα κριθούν ανάλογα με το ποια παράταξη θα επικρατήσει στο Κέντρο.
Τι πρεσβεύουν ο συντηρητικός Σαρκοζί και ο μετριοπαθής Ζιπέ
Ο Νικολά Σαρκοζί είναι υπέρ της δραστικής μείωσης του αριθμού των μεταναστών, ενώ δίνει τάσσεται υπέρ της «υποχρεωτικής αφοιμοίωσης» τους στις γαλλικές κοινότητες. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, έχει ζητήσει την κατάργηση κάθε είδους επιδόματος για τους ξένους που μένουν στη Γαλλία λιγότερο από πέντε χρόνια.
Παράλληλα, ο Σαρκοζί είναι γνωστός για τον υπερσυγκεντρωτισμό του, καθώς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του είχε μετατρέψει τον πρωθυπουργό του, Φρανσουά Φιγιόν σε διεκπεραιωτή των εντολών του.
Από την πλευρά του, ο Αλέν Ζιπέ ανήκει στους «μετριοπαθείς» και επιθυμεί μια ευρύτερη σύμπραξη του Κέντρου με την Δεξιά. Στη ρητορική μάλιστα, έχει επανειλλημένα κατακρίνει τις επιλογές για «στοίχιση» πίσω από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, ενώ έχει κατηγορήσει τον Νικολά Σαρκοζί πως απομάκρυνε τους φιλελεύθερους και τους κεντρώους από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σύμφωνα με την Ανίτα Οσέ και τον Ολιβιέ Μπισκέ, συγγραφείς του βιβλίου «Εχθροί επί τριάντα χρόνια», που είναι αφιερωμένο στις φιλοδοξίες αυτών των δύο πολιτικών ανδρών, Σαρκοζί και Ζιπέ ετοιμάζονται για έναν «τρομερό πόλεμο».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην αρχηγός του κράτους υποστηρίζεται κυρίως από τα μέλη του κόμματός του, των «Ρεπουμπλικάνων», ενώ ο Αλέν Ζιπέ ασκεί μεγαλύτερη γοητεία εκτός του κόμματος.
Η έκβαση των προκριματικών – οι οποίες είναι ανοικτές σε όλους όσοι «αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις αξίες της δεξιάς και του κέντρου» – θα εξαρτηθεί συνεπώς σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της συμμετοχής, πέραν του σκληρού πυρήνα της παράταξης.
Μέχρι στιγμής πάντως, πρόσφατη δημοσκόπηση της Harris Interactive δείχνει το απόλυτο θρίλερ μεταξύ των δύο υποψηφίων, καθώς ισοψηφούν με ποσοστό 37%.
Και μπορεί οι δύο υποψήφιοι να μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, υπάρχουν ωστόσο και άλλες περιπτώσεις συνυποψηφίων τους που έχουν ενδιαφέρον.
Ο Ζιπέ θεωρείται ότι θα βρει έναν σύμμαχο στην υποψήφια για το χρίσμα Ναταλί Κοσιουσκό – Μοριζέ, ενώ ο Σαρκοζί θα βρει μια συμμαχία στον υποψήφιο Ζαν – Φρανσουά Κοπέ.
Υποψήφιος θα είναι και ο φιλελεύθερος στα οικονομικά αλλά συντηρητικός στα κοινωνικά, πρώην πρωθυπουργός, Φρανουσά Φιγιόν, αλλά και ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Ζαν – Φρεντερίκ Πουασόν, ο οποίος είναι συντηρητικός στα κοινωνικά και δεν ξεχωρίζει για τον οικονομικό φιλελευθερισμό του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Μπρίνο Λε Μερ, ο οποίος υπερασπίζεται έναν «τρίτο δρόμο» ανάμεσα σε Σαρκοζί και Ζιπέ, χαρακτηρίζοντας τον πρώτο «Δεξιά του Φόβου και καρικατούρα α λα Τραμπ» και τον δεύτερο «μαλθακή Δεξιά της ευτυχίας».