Κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της Σκωτίας, φαίνεται πώς είναι αποφασισμένη να κάνει η κυβέρνηση της χώρας -και πιο συγκεκριμένα η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζεον.
Όπως η ίδια δήλωσε σήμερα, το Κοινοβούλιο της χώρας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Παράλληλα, Γερμανός βουλευτής, σύμμαχος της καγκελαρίου Μέρκελ, υποστήριξε ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.
Η Σκωτία, όπου ζουν 5.000.000 άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.
Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων Κοινοβουλίων.
Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζεον απάντησε: “Φυσικά”.
“Αν το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι” συνέχισε.
“Μην με παρεξηγήσετε, νοιάζομαι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, νοιάζομαι για την Αγγλία, γι’ αυτό είμαι τόσο αναστατωμένη με την απόφαση που ελήφθη για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, η δουλειά μου ως πρωθυπουργού, η δουλειά του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, είναι να κρίνει αυτά τα πράγματα στη βάση του τι είναι προς το συμφέρον του λαού στη Σκωτία” είπε ακόμη.
Ερωτηθείσα από το BBC εάν μπορεί να φανταστεί την οργή των Βρετανών ψηφοφόρων που έκαναν την επιλογή να αποχωρήσουν από την ΕΕ, σε περίπτωση που το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο μπλοκάρει το Brexit, η Στέρτζεον δήλωσε: “Μπορώ, αλλά είναι πιθανώς ίδια με την οργή που αισθάνονται αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία, καθώς αντιμετωπίζουμε την προοπτική να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη θέλησή μας”.
Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, ο Γκίντερ Κίρχμπαουμ, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.
“Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 κράτη-μέλη, καθώς περιμένω ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία, το οποίο θα είναι τώρα επιτυχές” δήλωσε ο Κίρχμπαουμ.
“Θα πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια αίτηση για ένταξη από αυτή τη φιλική προς την ΕΕ χώρα” δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.