search icon

Ευρώπη

Έρευνα: Ποιος είναι ο «παράδεισος» έναρξης επιχείρησης – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ποια χώρα αποτελεί έκπληξη στη λίστα - Ποια είναι τα «αγκάθια» για την έναρξη επιχείρησης

Ύστερα από μία δεκαετία πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας, αρκετοί πολίτες ανά την Ευρώπη σκέφτονται εναλλακτικές, ώστε να διασφαλίσουν όσο καλύτερα γίνεται τις προοπτικές  της επιχείρησής τους. Αρκετοί, μάλιστα, είναι εκείνοι που εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησης ή ίδρυσης της εταιρείας τους στο εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Το δέλεαρ των νέων πολιτισμών, των νέων προοπτικών και των νέων ευκαιριών είναι αδιαμφισβήτητο.  Βέβαια, η προοπτική δημιουργίας μιας επιχείρησης στο εξωτερικό, σπάνια είναι τόσο απλή όσο το να μετακομίσει κάποιος για επαγγελματικούς λόγους ή σπουδές.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της πολιτιστικά χαρακτηριστικά, εμπορικούς και νομοθετικούς κανόνες που περιβάλλουν τις επιχειρήσεις. Και ενώ είναι σίγουρα δυνατό να ιδρύσει μία επιχείρηση στις περισσότερες χώρες (ως ξένος), ορισμένες χώρες είναι πιο φιλόξενες από άλλες.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Τα εμπόδια εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, όπως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, τα ακριβά τέλη εκκίνησης και οι μακράς διάρκειας γραφειοκρατικές διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν, όταν επιλέξει τη χώρα προτίμησης του, είναι τα ποσοστά ανεργίας, ο κορεσμός νέων επιχειρήσεων, η ευκολία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και το επίπεδο ισότητας στις αμοιβές των δύο φύλων. Όλα αυτά είναι τιμές που μπορούν να υποδείξουν την υγεία μιας οικονομίας, τις προοπτικές της εταιρείας σας και τις πολιτιστικές αξίες και νόρμες εντός των οποίων θα λειτουργήσει η εκάστοτε επιχείρηση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Tide  το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κάποιος μια ατομική επιχείρηση.

Η χώρα που μονοπώλησε με την έξοδό της από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει  ένα εξαιρετικό μέρος για εταιρικές δραστηριότητες. Η Μεγάλη Βρετανία, έχει μεγάλη οικονομία, χαμηλά ποσοστά ανεργίας και μειωμένη γραφειοκρατία. Επιπλέον, κατέχει την πρώτη θέση στα κριτήρια κόστους έναρξης μιας επιχείρησης (ισοβαθμεί με τη Σλοβενία), ενώ βρίσκεται αρκετά ψηλά στις κατηγορίες με χαμηλή φορολογία και μισθολογικά κριτήρια.

Η Ιρλανδία, είναι ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος, συνδυάζοντας την ισχυρή οικονομία της με λογικούς φορολογικούς συντελεστές. Η Ιρλανδία τα καταφέρνει επίσης καλά στην κατάταξη για την ευκολία έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, με μέτριες επιδόσεις στο διάγραμμα του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Οι Κάτω Χώρες, καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, χάρη στον συνδυασμό της υψηλής κεφαλαιοποίησής τους (η αξία των μετοχών που εκδίδουν οι ολλανδικές εταιρείες), της απλότητας της ίδρυσης μιας εταιρείας και του πολύ χαμηλού ποσοστού ανεργίας.

Η μεγαλύτερη έκπληξη στην κορυφή της λίστας είναι η Εσθονία, η οποία κατέλαβε την πέμπτη θέση μετά από μια ισχυρή εμφάνιση σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ευκολίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η περιγραφή της Εσθονίας από τα διεθνή επιχειρηματικά μέσα υποστηρίζει το συμπέρασμά: «Η Εσθονία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με προηγμένη οικονομία υψηλού εισοδήματος, η οποία κατατάσσεται πολύ ψηλά στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης».

Επίσης, η Εσθονία είναι το πρώτο μέρος που προσφέρει ηλεκτρονική διαμονή – αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει την επιχείρησή του και τα οικονομικά του στη χώρα ηλεκτρονικά. Τα πλεονεκτήματα ως ηλεκτρονικός κάτοικος περιλαμβάνουν την πλήρη πρόσβαση στις προηγμένες ψηφιακές υποδομές της Εσθονίας και τα ίδια δικαιώματα στις επιχειρήσεις με τους Εσθονούς πολίτες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, μπορεί η χώρας μας να μην αποτελεί -ακόμη- πρόσφορο έδαφος για την έναρξη επιχείρησης, αλλά βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα, κατά την οποία μπορεί κάποιος με ευκολία να ιδρύσει μία startup, καθώς η διαδικασία είναι απλή με μόλις 30 βήματα μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Διαβάστε ακόμη:

Προ των πυλών ο διαγωνισμός για τον Φορέα Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου

«Ελ. Βενιζέλος»: 6,6 εκατ. επιβάτες στο 8μηνο, συν 10,6% από το 2020, μείον 61,6% από το 2019 (πίνακας)

Βρετανία: Άδεια ράφια και ελλείψεις προϊόντων σε σούπερ μάρκετ – Ελλείψεις σε McDonald’s, Ikea 

Exit mobile version